Je gaat toch ook maar één keer dood?
‘We halen alles uit het leven, want we leven tenslotte maar één keer!’ of ‘We geven een groot feest, want ik word tenslotte maar één keer 50 jaar!’ Als we alle bijzondere momenten in het leven die we maar één keer doen zo benaderen, waarom is dat dan nog niet bij het overlijden zo? Waarom maken we nog geen afscheidsplan voor deze eenmalige, maar bijzondere gebeurtenis?
Zwangerschap, trouwen en alle voorbereidingen
Zodra iemand zwanger is beginnen we bijna direct met de voorbereidingen; er worden speciale foliumzuur tabletten geslikt, we denken na over hoe de babykamer eruit komt te zien, kopen spulletjes die we leuk vinden of die ons handig lijken en laten ons informeren over de mogelijkheden, het verloop van een bevalling en schrijven een geboorteplan. Zodra de kleine er is laten we een fotograaf komen voor een super schattige ‘newborn shoot’ zodat we alle momenten vastleggen. De bevalling van dit kindje doen we niet nog een keer en hij of zij zal ook nooit meer zo klein zijn als nu.
Hetzelfde geldt voor een bruiloft, we willen dit in de ideale situatie maar één keer doen met de juiste persoon en zijn vaak wel een jaar bezig met alle voorbereidingen.
Checklist bruiloft
- Door wie willen wij ons laten omringen op onze mooiste dag?
- Welke outfit doen we aan op deze dag?
- Wie doet de make-up en de haarstyling?
- Welke muziek draaien we?
- Welke bloemen komen er in het boeket en in de aankleding van de ruimte?
- Waar gaan we trouwen?
- Mogen er mensen speechen?
- Welke fotograaf legt alles vast voor later?
Kijk nog eens goed naar de vragen die ik hierboven als voorbeeld noem voor een bruiloft.
Eigenlijk zijn deze vragen ook heel goed van toepassing op een afscheid, daar heb je ook gasten, de overledene krijgt kleding aan en wordt voorzien van make-up en een haarstijl als dit gewenst is.
Bloemen zien we zowel bij een bruiloft als bij een begrafenis en een locatie is ook voor beide situaties een must. Alleen waarom is de fotograaf bij de trouwerij dan al vanzelfsprekend en bij een uitvaart of afscheid nog niet?
Maak een afscheidsplan
Een afscheid kan prachtig worden vastgelegd door een afscheidsfotograaf en geeft onwijs veel steun aan de nabestaanden. Daarom vind ik het zo belangrijk om mensen kennis te laten maken met deze mogelijkheid. En wat ik mij ook altijd afvraag is waarom we allerlei life events tot in de puntjes plannen en uitwerken, maar waarom nog maar weinig mensen een afscheidsplan hebben. Wat ik mij kan bedenken is dat doodgaan vaak geen vaste datum heeft en het voor de meeste mensen nog ver in de toekomst ligt. Maar zoals het met alles in het leven gaat kun je het niet voorspellen, het feit blijft dat er dagelijks nog onverwachts mensen overlijden.
Je weet het dus niet en daarom vind ik het geen gek idee om alvast een opzet te hebben voor jouw afscheidsplan. Natuurlijk hoeft het niet tot in de puntjes uitgewerkt te zijn, maar ga eens met iemand in gesprek die je iets meer kan vertellen over een afscheid. Ga bijvoorbeeld eens gratis in gesprek met een afscheidsbegeleider. Zij kunnen je helpen om je afscheidsplan vorm te geven. Hoe fijn zou dit zijn? Voor je familie en vrienden, maar ook voor jezelf, omdat je weet dat je nabestaanden handvatten hebben om jouw uitvaart vorm te geven.
Checklist afscheidsplan
Ideeën om vast in je afscheidsplan op te nemen:
- Een playlist met liedjes en een map met foto’s en video’s
- Bloemen die je mooi vindt
- Jouw voorkeur om begraven te worden of gecremeerd
- Wat voor soort locatie zou je leuk vinden?
- Mensen die er echt bij moeten zijn of juist niet
- Wat voor kist wil je, naturel hout of juist hoogglans, of helemaal geen kist maar een wade?
- Wie wil je als afscheidsfotograaf?
Dit zijn een aantal voorbeelden maar er kan zoveel meer gerealiseerd worden dan een standaard ‘koffie en cake’-afscheid. Het mag en kan veel persoonlijker!
Maak een afscheid persoonlijk
Recent heb ik een fantastische uitvaart mogen vastleggen, dat klinkt misschien vreemd in de oren, maar dit afscheid was zo passend bij de overledene. Het was niet in de kerk of in een crematorium, maar op een locatie waar hij in zijn leven ontzettend graag kwam. Daar hebben ze alles tot in de puntjes geregeld zodat het afscheid persoonlijk en zo passend was. Na het afscheid hebben de nabestaanden gekozen voor een technische crematie, dit houdt in dat de overledene daar alleen nog heen wordt gebracht, maar dat er op die locatie niets meer zal plaatsvinden. Een kus op de kist, een laatste groet, en dan zal de kist meegenomen worden. Het echte afscheid heeft namelijk al plaatsgevonden op die persoonlijke locatie.
Ik ontving nog een mooie recensie van een nabestaande;
“Nogmaals bedankt voor je fotografie en we zullen je zeker aanraden bij anderen. We hebben van heel veel gasten gehoord dat deze uitvaart hun ogen heeft geopend. Het kan veel persoonlijker en daar hoort een fotograaf, mijn inziens, ook bij.”
En daar sluit ik mij bij aan, want juist bij die persoonlijke uitvaarten is het mooi om een fotograaf alle liefdevolle momenten te laten vastleggen. Eigenlijk bij alle uitvaarten, want de liefde die je bij een afscheid vindt, vind je nergens anders. Dus… vergeet je geen uitvaartfotograaf in je afscheidsplan op te nemen? 😉
Bel je even als ik je verder moet helpen 06 423 19 621.
Of mail: info@yvettevlaar.nl
Deel dit blog op Social Media
10 redenen voor een uitvaartfotograaf bij het afscheid
De dagen vanaf het moment van overlijden tot de dagen na de begrafenis of crematie gaan snel voorbij, vaak beleef je deze in een roes en ga je op de automatische piloot. Er moet zoveel geregeld worden om een zo mooi mogelijk afscheid te realiseren. Dat doe je, en dat kun je, maar hierdoor beleef je niet alle momenten heel bewust en dat is zonde.