Bij ons aan de keukentafel…afscheidswensen
Maak uitvaartwensen bespreekbaar
Zoals bij de meeste gezinnen het geval is, gaat het bij ons ’s avonds aan de keukentafel vaak over onze dag. Wat voor bijzonders er is gebeurd of iets dat we gehoord hebben, maar natuurlijk ook over de schooldag van onze kinderen en het werk van mijn man en mij. Mijn man is aannemer, dus over zijn bouwprojecten hebben we het, maar ook mijn werk in de uitvaartbranche blijft niet onbesproken in ons gezin.
Natuurlijk is mijn baan een wat minder voorkomend beroep en sommige mensen vinden het onderwerp ‘de dood’ en ‘overleden mensen’ niet zo prettig, maar bij ons thuis kunnen we er vrij over praten. Dood hoort bij het leven.
Kinderen en de dood
Niet alle vier mijn kinderen zijn er geïnteresseerd in en dat hoeft ook niet. Mijn dochter Danique (15) wel, zij kijkt vaak mee als ik de foto’s bewerk van een afscheid of een uitvaart. Ze doet zelf een opleiding Zorg & Welzijn en heeft oprechte interesse in de uitvaarten die ik fotografeer. Als ze even binnen wipt in mijn kantoor dan hoef ik mijn beeldscherm voor haar niet te sluiten. De overledene zijn lang niet altijd mensen ‘wiens tijd het was’, zoals we dat soms zeggen. Het zijn niet alleen mensen die oud geworden zijn en al een heel leven hebben geleefd. Het zijn soms ook baby’s, kleine kinderen of anderen die echt nog een heel leven voor zich hadden. Dat soort overlijdensgevallen worden vaak ‘de moeilijke’ genoemd. Danique vindt dat niet moeilijk om te zien, ze vindt het juist mooi dat ik het afscheid van de mensen die zo gemist gaan worden kan vastleggen. En dat is het ook.
Terwijl mijn jongste twee er zo gemakkelijk mee omgaan, hoeven de oudste twee er niet zoveel van te weten. En dat mag ook. Kinderen hebben er zo een eigen gedachten erover.
Ferron, mijn zoon van 12, zat laatst ook even naast mij terwijl ik de laptop aan had. Ik vertelde hem dat ik aan de slag ging met de nabewerking van de foto’s en dat er echte overleden mensen op de foto’s staan. Hierop reageerde hij dat het niet uitmaakte, ‘want die mensen kunnen toch niks meer zeggen.’ Kinderlogica. Net zoals dat hij graag gecremeerd wil worden na zijn overlijden, maar dat hij dan wél in een glazen potje wil zodat hij nog iets kan zien. Hij denkt er dus wel over na, maar wel met een beetje humor en zijn eigen logica.
Opa’s knallende afscheid
Regelmatig als wij aan tafel zitten komt opa de krant brengen, en op een avond loopt hij precies binnen als wij het over uitvaartwensen hebben. ‘Hee oop! Weet jij het eigenlijk al, wat je wilt als je bent overleden?’ Waarop mijn schoonvader antwoordt dat hij het zeker wel weet, hij gaat eruit met een knal! Wat de jongens vervolgens letterlijk voor zich zien; de soorten knalvuurwerk vliegen over tafel. Rotjes, cobra’s en strijkers, alles wordt genoemd als oplossing voor opa’s knallende afscheid. En dan stiekem nog even eentje in de kist voordat de deksel definitief sluit. En opa? Die stond het lachend aan te horen en vond het een prachtig idee van zijn kleinkinderen. Alleen of het crematorium er zo blij mee is dat er iemand met een knal uit gaat terwijl de kist al in de oven staat? Daar ben ik nog niet zo zeker van haha.
Maak een persoonlijke playlist
Zo zie je dat er bij ons gemakkelijk en met humor over het overlijden, de dood en ieders uitvaartwensen gepraat kan worden. Mocht dat bij jou thuis nog wat lastiger zijn kan ik dat begrijpen. Niet voor iedereen is het een makkelijk onderwerp om ter sprake te brengen en sommigen willen er liever helemaal niet over nadenken. Toch is het belangrijk om de wensen van jouw naasten te weten, dat maakt het organiseren en plannen van een uitvaart een stukje makkelijker. Want moeilijk is het in elkaar zetten van een uitvaart sowieso al.
Vraag je kinderen, je partner, je ouders of andere mensen die belangrijk voor je zijn eens of ze een muzieklijst willen aanmaken met muziek die zij graag luisteren of waar zij mooie herinneringen aan hebben. Dit kan op papier die ze in een envelop aan je geven, maar digitaal kan het ook gemakkelijk door een persoonlijke playlist aan te maken op hun Spotify account. Mocht het moment dan (onverwachts) daar zijn, dan heb je in ieder geval een begin waaruit je verder kunt werken. De muziek heb je dan al, of in ieder geval een lijst waar je zelf een mooie selectie uit kunt maken, omdat je dan al zeker weet dat de overledene deze muziek graag hoorde tijdens zijn of haar leven.
En vergeet het ook voor jezelf niet te doen, want ook voor jouw afscheid zullen ze eens de muziek moeten uitzoeken!
Goodbye Moments | Yvette Vlaar Afscheidsfotografie
Nergens vind je zoveel liefde als op een afscheid…
Deel dit blog op Social Media
10 redenen voor een uitvaartfotograaf bij het afscheid
De dagen vanaf het moment van overlijden tot de dagen na de begrafenis of crematie gaan snel voorbij, vaak beleef je deze in een roes en ga je op de automatische piloot. Er moet zoveel geregeld worden om een zo mooi mogelijk afscheid te realiseren. Dat doe je, en dat kun je, maar hierdoor beleef je niet alle momenten heel bewust en dat is zonde.