Werkwijze tijdens een afscheidsreportage
Een afscheidsreportage is nog niet bij iedereen een vanzelfsprekendheid, daarom is het wat minder bekend wat ik precies doe als afscheidsfotograaf. Het lijkt mij een goed idee om jullie in deze blog van begin tot eind mee te nemen in het proces!
Een dierbare overlijdt
Mijn opdrachten beginnen altijd met een telefoontje van een uitvaartbegeleider of familie dat er een dierbaar persoon is overleden. Soms heb ik deze mensen al eens eerder gesproken als iemand terminaal was. Soms zijn het mensen die ik voor het eerst spreek. Zij vragen mij dan of ik beschikbaar ben op een bepaalde datum, de dag van de uitvaart. Als ik die dag beschikbaar ben kom ik zelf, maar mocht ik die dag niet kunnen heb ik een netwerk van goede fotografen die ik dan inzet om de dag vast te leggen. De familie is dan alsnog verzekerd van een prachtige afscheidsreportage.
Tijdens dit telefoongesprek vraag ik ook altijd om de rouwkaart. Die verteld mij namelijk al heel veel; wie is de overleden persoon, welke namen horen er bij de naaste familieleden, soms wat er gebeurd is. Ook staan de tijden van het afscheid erop en de adressen van de locaties waar ik heen moet. Zo krijg ik vast een beeld van de situatie.
De dag van het afscheid
Omdat een afscheid niet over kan moet ik ervoor zorgen dat ik alles in orde heb. Ik bereid mij daarom altijd goed voor. De batterijen van mijn camera’s zijn volledig opgeladen, de geheugenkaartjes zijn leeg en ik stel de tijd op mijn twee camera’s precies hetzelfde in. Kijk op de blog “Wat zit er in mijn fotokoffer” voor mijn apparatuurlijstje. Ik zorg dat ik ook een flesje drinken en iets te eten voor mezelf mee heb. En omdat ik een fotograaf in Nederland ben; een regencape! Je weet tenslotte nooit wat het weer hier doet, dus ik neem hem toch geregeld voor de zekerheid mee. Van te voren bekijk ik al waar de locaties zijn en hoelang ik onderweg ben, ik hou altijd rekening met eventuele vertraging dus vertrek ik op tijd. Dat vind ik prettig, want daardoor ben ik altijd op tijd bij de locatie en heb ik hier ook geen stress om. Dat is een stuk prettiger werken!
Fotoreportage van een uitvaart
Als ik een begrafenis, crematie of ander afscheid mag vastleggen zorg ik voor een prachtige reportage waar niet het verdriet centraal staat, maar juist de liefde voor de overledene. Daarnaast ben ik ook jouw ogen voor alle dingen die je op dat moment niet waarneemt. Een hele rij belangstellende die buiten staat te wachten voor de condoleance, een kind dat juist speelt tussen al het verdriet door en precies die ene glimlach als we het leven delen. Alles leg ik voor jullie vast.
Na het afscheid
Als uitvaartfotograaf is het werk nog niet klaar wanneer je de foto’s hebt gemaakt, ook na het uitvaart of begrafenis fotograferen heb ik nog een hoop te doen om ervoor te zorgen dat de familie en nabestaanden een prachtige reportage in handen kunnen hebben. Na ongeveer 3 uur fotograferen ben ik ook nog zo’n 6 tot 9 uur bezig om alles af te ronden. Zodra ik thuis kom begin ik daar direct mee.
Zoals ik al zei; een afscheid kunnen we niet over doen, dus ik ga ontzettend zorgvuldig om met mijn geheugenkaartjes en de foto’s die daarop staan. Eenmaal thuis is het veiligstellen van de beelden dan ook het eerste dat ik doe. Daar mag gewoon niets meer mee gebeuren. De foto’s zet ik over op mijn externe harde schijf, die maakt vervolgens een kopie naar mijn netwerk harde schijf zodat ik altijd een dubbele back-up heb. Deze harde schijven liggen dan ook op verschillende plaatsen in mijn huis. Het risico dat er iets misgaat wil ik niet nemen, daar is een afscheidsreportage te belangrijk voor.
De digitale herinnering; een slideshow
Als alles dan veilig gesteld is ga ik alle foto’s uitzoeken, maak ik een selectie en begin ik aan de nabewerking. Binnen een week lever ik een mooie slideshow met de fotoselectie, dit is fijn voor de familie zodat zij alvast iets hebben. Ik gebruik de muziek die tijdens het afscheid ook gespeeld werd. Dit wordt vaak door de familie op prijs gesteld, omdat het ze helpt om verder te gaan na de dag van het afscheid. Ik noem het altijd een liefdevolle film.
De tastbare herinnering, het album
Na het digitale deel ga ik verder met het tastbare deel van de reportage; het fotoalbum. Ik deel alle geselecteerde foto’s in tot het een mooi geheel vormt, die verstuur ik als proefalbum naar de familie. Zij kunnen kijken of er een foto tussen zit die ze er liever niet in hebben, of als ze een foto willen verplaatsen of groter willen hebben kan ik dat aanpassen. Als alles dan naar wens is kom ik persoonlijk bij de nabestaanden langs om een demo-album te laten zien en alle mogelijke covers te laten voelen en zien. Zo heb je de bijvoorbeeld de keuze uit een houten cover, maar het kan ook een zachte, knuffelbare cover van stof zijn. Een cover die past bij het karakter van de overledene.
Na een afscheid schrijf ik zelf nog een blog, hier gebruik ik echte foto’s bij. Voor alle foto’s die ik gebruik heb ik toestemming gekregen. Het maakt de blog compleet, maar vooral helpt het anderen om in te zien dat ik als een uitvaartfotograaf geen tranen vastleg, maar juist de liefde die er op een uitvaart is. En dat is juist zo mooi van mijn werk.
Goodbye Moments | Yvette Vlaar Afscheidsfotografie
Nergens vind je zoveel liefde als op een afscheid…
Locatie: Ruïnekerk Bergen
Uitvaartbegeleiding: Dorien Veerman, Monuta Veerman
De foto’s en de tekst zijn met toestemming van de nabestaanden geplaatst. Mocht u zelf herkenbaar op een foto staan en hier bezwaar tegen hebben, laat het mij dan even weten, dan verwijder ik die foto.
Deel dit blog op Social Media
10 redenen voor een uitvaartfotograaf bij het afscheid
De dagen vanaf het moment van overlijden tot de dagen na de begrafenis of crematie gaan snel voorbij, vaak beleef je deze in een roes en ga je op de automatische piloot. Er moet zoveel geregeld worden om een zo mooi mogelijk afscheid te realiseren. Dat doe je, en dat kun je, maar hierdoor beleef je niet alle momenten heel bewust en dat is zonde.