Is afscheidsfotografie nog taboe….

Deze ochtend…. ik open de krant. Aangekomen bij de rouwpagina zie ik een aantal advertenties staan. Twee daarvan zijn hele jonge mannen en meteen schiet het door mijn hoofd…. Zal er aan gedacht zijn om tijdens het afscheid foto’s te laten maken.

Is er iemand die ze heeft laten weten dat het fotograferen van het afscheid gaat om het vastleggen van de liefde. Dat het nabestaanden troost kan geven, dat het mooi is.

afscheidsfotografie-uitvaartfotografie-yvette-vlaar-001

Persoonlijke afscheid

De nabestaanden zijn in de week voor het definitieve afscheid zo hard bezig geweest om het afscheid persoonlijk te maken. Rituelen, aankleding, locatie, kaart, alles wordt op elkaar afgestemd. Maar ook gaan er deze week heel veel dingen langs je heen. Die roes waar iedereen het over heeft, is aanwezig. Je wordt geleefd en de laatste momenten samen zijn overweldigend. Het is zo fijn om in alle rust nog even te kunnen terug kijken.

Album uitvaartreportage

Een album wordt geleverd en fijn dat je iets kunt vasthouden. Er door heen kan bladeren. Dicht doen wanneer het je teveel wordt maar ook kunt pakken als je even troost nodig hebt.

Afscheidsfotografie

Vanmiddag mag ik het afscheid vast leggen van een jonge vrouw. Nog volop in de bloei van haar leven was daar plotseling het einde.

De uitvaartbegeleider waar ik vaak mee samen werk gaf aan dat het mogelijk was om alles prachtig vast te leggen. Ook hier stuitte ze eerst op wat weerstand. “Moet ik dan poseren bij mijn moeder”, was wat haar zoon vroeg. Na het bekijken van een demo album was hij om. Warm, liefdevol, tastbaar is wat afscheidsfotografie is.

Om heel eerlijk te zijn moest je mij ook niet direct na het overlijden van een dierbare vragen of ik het afscheid gefotografeerd wil hebben. Dat is toch raar. En zomaar een vraag wel of geen fotograaf zou mij niet overtuigen van het feit dat ik dat moet doen.

Meerwaarde uitvaartfotografie

Maar….. als je de meerwaarde van fotografie kent, weet je dat het fijn is. Alle families waarvoor ik de afgelopen 5 jaar voor heb gefotografeerd zijn zo dankbaar dat er foto’s zijn. Dat er een album is waar ze doorheen kunnen bladeren. Waar ze de momenten van intense liefde nog een keer kunnen zien. Buiten het verdriet is het ook mooi. De foto’s krijgen meer waarde naarmate de tijd verstrijkt en zelfs meegaan naar de volgende generatie. Ook in mijn wensenboekje staat nu dat er een uitvaartfotograaf bij mijn afscheid aanwezig moet zijn.

Taboe afscheidsfotograaf

Is afscheidsfotografie nog steeds taboe… Ik denk dat heel veel mensen niet weten hoe mooi het is. Zien een fotograaf alleen nog aanwezig bij alle leuke momenten van het leven dus waarom dan dat afscheid. Ik ben hard bezig om te laten weten dat afscheidsfotografie er mag zijn en wat het voor je kan betekenen. Laat je informeren en onderzoek alle mogelijkheden. Je kunt het niet meer overdoen.

Volgende generatie

En afscheidsfotografie is niet alleen voor jonge mensen, jonge ouders of kinderen. Het geldt voor iedere leeftijd. Iedereen wordt door iemand gemist en juist het kunnen doorgeven van beeld zorgt dat de liefde bewaard blijft en kan worden doorgegeven aan de volgende generatie.

Zou jij een afscheidsfotograaf willen op jouw afscheid???

Goodbye Moments | Yvette Vlaar Afscheidsfotografie
Nergens vind je zoveel liefde als op een afscheid…

afscheidsfotografie-uitvaartfotografie-yvette-vlaar-002
afscheidsfotografie-uitvaartfotografie-yvette-vlaar-003
afscheidsfotografie-uitvaartfotografie-yvette-vlaar-004
afscheidsfotografie-uitvaartfotografie-yvette-vlaar-005

Deel dit blog op Social Media

10 redenen voor een uitvaartfotograaf bij het afscheid

De dagen vanaf het moment van overlijden tot de dagen na de begrafenis of crematie gaan snel voorbij, vaak beleef je deze in een roes en ga je op de automatische piloot. Er moet zoveel geregeld worden om een zo mooi mogelijk afscheid te realiseren. Dat doe je, en dat kun je, maar hierdoor beleef je niet alle momenten heel bewust en dat is zonde.

In dit magazine lees je:

  • 10 redenen voor afscheidsfoto's
  • Wat als je geen gebruik maakt van afscheidsfotografie?
  • Hoe foto's helpen bij het rouwproces
  • Waarom de blijvende herinnering aan het afscheid zo helend is
e-boek_waarom-wil-je-afscheidsfotos

Vraag het gratis informatie magazine aan met de 10 redenen voor uitvaartfoto's

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter