Opleiding afscheidsfotograaf

Fotograferen wat je echt ziet en voelt zodat anderen het ook voelen. Ben jij er klaar voor?

Afscheidsfotografie is meer dan alleen maar een plaatje maken. Het is empathie, gevoel, liefde maar buiten dat moeten de foto’s direct spreken. Het zijn van die momenten die je nooit meer over kunt doen dus ook de druk is hoog. Want hoe krijg je nu die ene foto waarvan je kippenvel van op je armen krijgt? Waar draait het om bij het maken van foto’s met gevoel? Wil je gewoon een mooi plaatje of wil je het juist voelen tot op je bot en mee gaan in het moment? Dan is er nu de opleiding tot afscheidsfotograaf.

Dat allerlaatste stukje mogen vastleggen voor de nabestaanden. Het is nog altijd een voorrecht om dat te mogen doen.

Wil je alles weten over afscheidsfotografie en ben je klaar om te leren wat er allemaal bij komt kijken? Meld je dan nu aan om een hele nieuwe weg in te kunnen slaan voor je fotografie en/of je bedrijf.

yvettevlaar-watermark

Opleiding documentair afscheidsfotograaf

Het fotograferen van een afscheid is het vastleggen van een verhaal. De nabestaanden leven vaak in een roes dus jouw foto’s moeten het verhaal van de dag vertellen. Documentaire fotografie zorgt ervoor dat je juist die momenten pakt die er toe doen. In een periode van 5 maanden leer je alle facetten van de documentaire fotografie en wat er komt kijken bij een afscheid en het voeren van je eigen bedrijf. Met de huidige fotografische technieken kan iedereen namelijk een plaatje maken maar hoe zorg je voor dat gevoel in de beelden en jou unieke jij.

“A camera is a tool for learning how to see without a camera” – Dorothea Lange

Je leert de basistechnieken van documentair denken. Licht, compositie en moment zijn daarin natuurlijk de elementen. Dit alles wordt ondersteund door beeldmateriaal met betrekking tot het afscheid. Ook workflow en beeldbewerking (Lightroom) zijn een onderdeel van jouw eindproduct. Enige basiskennis van je camera is wel fijn. Maar of je camera nu op automatisch staat of op manueel uiteindelijk maakt de persoon achter de camera de foto.

Uiteraard komen ook de PR en marketing aan bod om een goede basis te leggen voor je bedrijf. Met een goede dosis mindset en doorzettingsvermogen kun je dan een heel eind komen.

Waarom doe je wat je doet is daarom een van de meest belangrijke vragen om verder te komen in je eigen groei. We gaan samen op zoek naar de antwoorden.

yvettevlaar-watermark

Opleidingsschema

Zie hieronder de vaste opbouw van de opleiding verdeeld over vijf modules:

Wat bieden wij je aan:

 • Alle modules worden ondersteund door praktische voorbeelden en lesmateriaal.
 • Werken in kleine groepen zorgt voor voldoende aandacht.
 • De groep is niet groter dan minimaal 4, maximaal 6 personen.
 • Gastsprekers tijdens verschillende blokken
 • Gezellige en inspirerende lesdagen met mede fotografen
 • Uitdagende en creatieve opdrachten
 • Een besloten Facebook groep waarin je al je vragen en opdrachten kwijt kunt
 • Heel veel fotobespreking omdat je ook van elkaar kunt leren
 • Een schitterende opleidingslocatie in Noord-Holland (omgeving Hoorn)
 • Het weekend starten we vrijdag om 10.00 uur tot zondag +/- 19.00 uur. Module 2 t/m 5 zijn van 10.00 – 17.00 uur.
 • Een uitgebreide bibliotheek boeken die je mag lenen en lezen
 • Het resultaat is een prachtig certificaat als Documentair Afscheidsfotograaf
 • en nog veel meer…….

Wij vertellen je niet wat wat we weten maar laten het je zien, laat het je voelen, beleven en toepassen.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de opleiding zijn 2897,- euro exclusief BTW en inclusief overnachtingen in het weekend, maaltijden, koffie/thee en alle lesmateriaal.

Het is mogelijk de opleiding in termijnen te betalen, dit kun je aangeven op het aanmeldingsformulier.

Na aanmelding en betaling is je plekje definitief gereserveerd.

afscheid-ambulance-uitvaartfotografie-noordholland-002

Data: juni 2021  [VOL]

Module 1 : vrijdag, zaterdag, zondag 25 + 26 + 27 juni
Module 2 : donderdag 18 maart 2021 >  2 september
Module 3 : donderdag 22 april 2021 > 7 oktober
Module 4 : donderdag 20 mei 2021 > 11 november
Module 5 : donderdag 17 juni 2021 > 2 december

Data: september 2021  [VOL]

Module 1 : vrijdag, zaterdag, zondag > 10+11+12 september 2021
Module 2 : donderdag 14 oktober 2021
Module 3 : donderdag 18 november 2021
Module 4 : donderdag 16 december 2021
Module 5 : donderdag 13 januari 2022

afscheidsfotograaf-westfriesland-kerk-crematie-002
afscheidsfotografie-uitvaartfotografie-yvette-vlaar-001

Data: december 2021  [VOL]

Module 1 : vrijdag, zaterdag, zondag > 10+11+12 december 2021
Module 2 : zaterdag 15 januari 2022
Module 3 : zaterdag 19 februari 2022
Module 4 : zaterdag 19 maart 2022
Module 5 : zaterdag 23 april 2022

Data: maart 2022 nog 1 plekje beschikbaar

Module 1 : vrijdag, zaterdag, zondag > 11 + 12 + 13 maart 2022
Module 2 : donderdag 21 april 2022
Module 3 : donderdag 19 mei 2022
Module 4 : donderdag 9 juni 2022
Module 5 : donderdag 7 juli 2022

afscheidsfotografie-uitvaartfotografie-yvette-vlaar-003
afscheid-uitvaart-fotograaf-waerdse-landen-dela-014

Data: juni 2022

Module 1 : vrijdag, zaterdag, zondag > 24+25+26 juni 2022
Module 2 : donderdag 1 september 2022
Module 3 : donderdag 6 oktober 2022
Module 4 : donderdag 3 november 2022
Module 5 : donderdag 1 december 2022

yvettevlaar-watermark

Mooie woorden

De opleiding tot documentair afscheidsfotograaf van Yvette Vlaar heeft mij veel meer gebracht dan ik vooraf verwachtte. Ik bekijk situaties nu anders, beoordeel foto’s anders en fotografeer anders. Maar mijn belangrijkste leerpunt is de rol als fotograaf. Documentair fotograferen gaat om connectie, liefde en ruimte. En het mooie is: dit kun je ook toepassen in bijvoorbeeld gezins- of bedrijfsfotografie! Tijdens de lesdagen krijg je volop aandacht. Al je vragen worden beantwoord. De sfeer is ontspannen en voelt vertrouwd. Ondertussen zet Yvette je natuurlijk wel aan het werk! Perfecte combi. Ik kijk met heel veel plezier terug op deze leerzame periode. Bedankt, Yvette!
– Corwin –

Lieve Yvette, wat ben ik blij dat ik jou ontmoet heb. Je legt het afscheid zo mooi en respectvol vast. Wat is er mooier dan van jouw passie te mogen leren om mezelf te verbeteren in de fotografie. Op dezelfde wijze waarop je het afscheid vastlegt deel je ook je kennis met je cursisten.

– Elly –

Vorig jaar heb ik een opleiding tot bekwaam afscheidsfotograaf gevolgd. In de opleiding werd eigenlijk weinig tot geen aandacht geschonken aan documentaire fotografie en dat is toch waar het in de afscheidsfotografie om draait. Je wilt een verhaal vertellen. Ik twijfelde enorm aan de kracht van mijn foto’s. Ik heb contact gezocht met Yvette en samen zijn we een 1-op-1 coachingstraject ingegaan. Dit had ik veel eerder moeten doen! Naast de gezelligheid leer ik enorm veel van Yvette voor wat betreft mijn foto’s maar zeker ook de PR en marketing! Dank je wel!

– Carola –

We starten met het weekend documentaire fotografie. Ik heb deze dagen heel veel aangereikt gekregen waar ik zelf nu mee verder kan. Anders kijken naar foto’s, bewerkingsmogelijkheden en veel meer informatie die je op allerlei fotografie kunt toepassen. Het was allemaal super verzorgd. Heel erg bedankt Yvette.

– Ineke –

Yvette is een heel warm persoon, ze deelt haar kennis met passie en in duidelijke taal.
Het weekend was heel bijzonder, intensief, intens en goed verzorgd. 
Ik vond het heel fijn om een weekend bezig te zijn met alleen jezelf & fotografie.
De afsluiting, het fotograferen in een gezin, vond ik heel spannend maar met alle tips ging het vanzelf. Ik voelde mij na afloop heel trots.
De opleiding gaat ook over jezelf, geloof in jezelf, daar heb ik nog een hobbel te nemen maar met Yvette aan mijn zijde weet ik zeker dat ik ga groeien als persoon & als fotograaf.
Ik ben heel blij dat dit op mijn pad is gekomen.
–  Linda  –

Het is een hele fijne opleiding, die Yvette met veel gevoel en passie geeft. Praktische informatie en opdrachten waardoor mijn inzicht in het vak afscheidsfotgrafie zoveel groter is geworden. Heb zelfvertrouwen gekregen om echt verder te gaan en de volgende stappen te zetten om mijn droom te verwezenlijken. Dank je wel Yvette

– Sonja –

Na mijn vakopleiding aan de School voor Fotografie was ik op zoek naar meer diepgang en persoonlijke omstandigheden bewogen mij om mijzelf te willen specialiseren in documentaire (afscheids)fotografie. Zodoende kwam ik in gesprek met Yvette over haar opleiding en dit luidde de start in van een hele mooie en leerzame reis. Met de groep zijn we nog niet op de helft van onze reis, maar ik heb al zoveel geleerd over mijzelf als fotografe en waar ik nog in kan groeien, en van Yvette over documentaire fotografie; hoe je hierin te werk gaat en niet alleen bij een afscheid. Komende module komen PR en marketing aan bod en ik kan niet wachten om hier ook meer over te leren! De opleiding is intensief, maar Yvette zorgt voor een warm nest waarin je al je vragen en gedachten kunt en mag delen, en waarin zij met liefde naast je meereist op jouw route richting de documentaire (afscheids)fotografie.

– Diana –

Gisteravond kwam mijn eerste oproep voor Make a Memory en wat heb ik veel gehad aan alles wat je vertelde. Ik wist al dat het meisje van 38 weken in de baarmoeder al een tijdje was overleden en dank zij jou wist ik ook dat het er dus niet mooi uit zou zien. Het ging allemaal heel prima. Er was een sfeer van verdriet maar ook berusting. Wat heb ik veel gehad aan jouw tips. Ik kon gewoon als professional aan het werk. Het ging goed.

– Jolanda –

Yvette is een lieve oprechte vrouw, die haar kennis graag wil overdragen. Heel rustig heeft ze mij geleerd om anders te gaan kijken tijden het fotograferen waardoor ik nu verder kan. Ik ben enthousiast geworden om er verder mee door te gaan.

– Marjan –

Aanmelden Opleiding / Workshop

  Voordat je aanmelding definitief is zal Yvette eerst contact met je opnemen via WhatsApp (beeld)bellen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alle foto’s op deze site zijn met toestemming van de nabestaanden geplaatst. Mocht u zelf herkenbaar op een foto staan en hier bezwaar tegen hebben, laat het mij dan even weten, dan verwijder ik die foto.