Opleiding afscheidsfotograaf

Fotograferen wat je echt ziet en voelt zodat anderen het ook voelen. Ben jij er klaar voor?

Afscheidsfotografie is meer dan alleen maar een plaatje maken. Het is empathie, gevoel, liefde maar buiten dat moeten de foto’s direct spreken. Het zijn van die momenten die je nooit meer over kunt doen dus ook de druk is hoog. Want hoe krijg je nu die ene foto waarvan je kippenvel van op je armen krijgt? Waar draait het om bij het maken van foto’s met gevoel? Wil je gewoon een mooi plaatje of wil je het juist voelen tot op je bot en mee gaan in het moment? Dan is er nu de opleiding afscheidsfotograaf.

Dat allerlaatste stukje mogen vastleggen voor de nabestaanden. Het is nog altijd een voorrecht om dat te mogen doen.

Wil je alles weten over afscheidsfotografie en ben je klaar om te leren wat er allemaal bij komt kijken? Meld je dan nu aan om een hele nieuwe weg in te kunnen slaan voor je afscheidsfotografie en/of je bedrijf.

Afscheidsfotografie opleiding 

Het fotograferen van een afscheid als uitvaartfotograaf is het vastleggen van een verhaal. De nabestaanden leven vaak in een roes dus jouw foto’s moeten het verhaal van de dag vertellen. Documentaire fotografie zorgt ervoor dat je juist die momenten pakt die er toe doen. In een periode van 5 maanden leer je alle facetten van de documentaire fotografie en wat er komt kijken bij een afscheid en het voeren van je eigen bedrijf. Met de huidige fotografische technieken kan iedereen namelijk een plaatje maken maar hoe zorg je voor dat gevoel in de beelden en jou unieke jij.

yvette vlaar

“A camera is a tool for learning how to see without a camera” – Dorothea Lange

Tijdens de afscheidsfotografie opleiding leer je de basistechnieken van documentair denken. Licht, compositie en moment zijn daarin natuurlijk de elementen. Dit alles wordt ondersteund door beeldmateriaal met betrekking tot het afscheid. Ook workflow en beeldbewerking (Lightroom) zijn een onderdeel van jouw eindproduct. Enige basiskennis van je camera is wel fijn. Maar of je camera nu op automatisch staat of op manueel uiteindelijk maakt de persoon achter de camera de foto.

Uiteraard komen ook de PR en marketing aan bod om een goede basis te leggen voor je bedrijf. Met een goede dosis mindset en doorzettingsvermogen kun je dan een heel eind komen met de afscheidsfotografie opleiding.

Waarom doe je wat je doet is daarom een van de meest belangrijke vragen om verder te komen in je eigen groei. We gaan samen op zoek naar de antwoorden.

yvette vlaar

Dit jaar ben ik aan mijn negende jaar begonnen als afscheidsfotograaf. Ik weet nog zo goed wat mijn eerste uitvaart was. Een jonge papa van 32 jaar met twee kleine kindertjes van 3 en 1,5 jaar oud. Ik dacht "dit kan ik nooit, want ik ben in dit soort situaties best wel vloeibaar". Tranen rollen namelijk heel makkelijk over mijn wangen. Achteraf was het prachtig.

Natuurlijk laat ik af en toe nog eens een traan, dat maakt me menselijk. Maar ik heb geleerd niet meer te luisteren naar de speeches omdat je anders mee gaat in de emotie. Ik hoor dus niet meer letterlijk wat er wordt gezegd want op dat moment ben ik bezig om de mooiste, warmste en liefdevolle momenten voor de nabestaande te fotograferen.

Dat de cirkel rond was, kwam vorig jaar september tot uiting. De jonge weduwe van toen had een nieuwe liefde leren kennen en stapte opnieuw in het huwelijksbootje. En alhoewel ik (bijna) geen huwelijken meer fotografeer kon ik hier natuurlijk geen nee tegen zeggen.

In deze negen jaar afscheidsfotografie heb ik heel veel gezien op het gebied van afscheid nemen. En dus werd het tijd om daarin wat verandering te brengen. Wij zijn bezig met geweldige plannen waar ik nog niet zo heel veel over kan vertellen maar anders is het wel.

Dus ook een tijd voor keuzes maken en dat betekend dat in september de ALLERLAATSTE  OPLEIDING voor afscheidsfotografen van start gaat.

 • Wil je dus nog gebruik maken van al mijn expertise en kennis....
 • Opgeleid worden tot afscheidsfotograaf....
 • Heel veel leren op het gebied van fotografie en jezelf....

 

Waar wacht je dan nog op ??????

yvette vlaar

Opleidingsschema

Zie hieronder de vaste opbouw van de afscheidsfotografie opleiding verdeeld over vijf modules:

Wat bieden wij je aan:

 • Alle modules worden ondersteund door praktische voorbeelden en lesmateriaal.
 • Werken in kleine groepen zorgt voor voldoende aandacht.
 • Echt contact in plaats van online
 • De groep is niet groter dan minimaal 4, maximaal 6 personen.
 • Gastsprekers tijdens verschillende blokken
 • Gezellige en inspirerende lesdagen met mede fotografen
 • Uitdagende en creatieve opdrachten
 • Een besloten Facebook groep waarin je al je vragen en opdrachten kwijt kunt
 • Heel veel fotobespreking omdat je ook van elkaar kunt leren
 • Een schitterende opleidingslocatie in Noord-Holland (omgeving Hoorn)
 • Eigen slaapkamer in het weekend
 • Het weekend starten we vrijdag om 10.00 uur tot zondag +/- 19.00 uur. Omdat we in het weekend al lange dagen maken staat dit gelijk aan 5 hele lesdagen. Module 2 t/m 5 zijn van 10.00 – 17.00 uur.
 • Totaal staat gelijk aan 9 lesdagen van 7 uur
 • Een uitgebreide bibliotheek boeken die je mag lenen en lezen
 • Het resultaat is een prachtig certificaat als Documentair Afscheidsfotograaf
 • Inclusief deelname aan de Styled shoot afscheidsfotografie twv € 275,-
 • en nog veel meer…….

Wij vertellen je niet wat wat we weten maar laten het je zien, laat het je voelen, beleven en toepassen.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de opleiding afscheidsfotograaf zijn 2997,- euro exclusief BTW en inclusief overnachtingen in het weekend, maaltijden, koffie/thee en alle lesmateriaal.

Het is mogelijk de opleiding in termijnen te betalen, dit kun je aangeven op het aanmeldingsformulier.

Na aanmelding en betaling is je plekje definitief gereserveerd.

 

Er zijn ook nog een aantal partijen waar je eventueel subsidie kunt aanvragen.
Dit staat voor Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst.
Dankzij hun inzet is in september 2020 het ‘Werktuig PPO opgericht, waarmee ondernemers aanspraak kunnen maken op een financiële ondersteuning voor opleidingen. Dit betekent dat er geld beschikbaar is gemaakt voor het verbreden van de creatieve carrière of voor andere vormen van bij-omscholing.

Data: maart 2024

VOL

Module 1 : vrijdag, zaterdag, zondag > 15 + 16 + 17 maart 2024
Module 2 : vrijdag 12 april 2024
Module 3 : vrijdag 17 mei 2024
Module 4 : vrijdag 14 juni 2024
Module 5 : vrijdag 12 juli 2024

rouwfotograaf

Data: september 2024 (LAATSTE OPLEIDING!!!)

Nog 1 plekje beschikbaar !!!!!!!

Module 1 : vrijdag, zaterdag, zondag > 13 + 14 + 15 september 2024
Module 2 : donderdag 17 oktober 2024
Module 3 : donderdag 14 november 2024
Module 4 : donderdag 12 december 2024
Module 5 : donderdag 16 januari 2025

 

uitvaartfotograaf
yvette vlaar

Mooie woorden over afscheidsfotografie opleiding

Bedankt Yvette. Voor alles wat je me geleerd hebt. In mijn zoektocht naar de volgende stap in mijn leven heb ik de gelukkige beslissing genomen om me tóch aan te melden voor jou cursus. Ver weg, en niet echt overtuigd dat afscheidsfotografie nou écht wat voor me was. Maar wat hééft het me veel gebracht! Zowel op persoonlijk vlak als in de fotografie. Dank voor je enthousiasme en inspiratie. De catering ga ik zeker missen 😋 Dank voor alles wat je me geleerd hebt en wat je me nog steeds leert omdat je altijd ergens op mijn schouder zit. Dank voor het kleine zaadje zelfvertrouwen dat je ergens hebt verstopt bij me. Ik zal er goed voor zorgen.

 

En ook niet onbelangrijk, met wat een geweldige meiden zat ik in de groep. Allemaal hebben onze eigen rugzak. En allemaal vinden we het doodeng om als professioneel fotograaf te starten. Maar we dóen het toch maar. Ook jullie bedankt voor alles wat ik van júllie geleerd heb.

– Yvonne –

De opleiding tot documentair afscheidsfotograaf van Yvette Vlaar heeft mij veel meer gebracht dan ik vooraf verwachtte. Ik bekijk situaties nu anders, beoordeel foto’s anders en fotografeer anders. Maar mijn belangrijkste leerpunt is de rol als fotograaf. Documentair fotograferen gaat om connectie, liefde en ruimte. En het mooie is: dit kun je ook toepassen in bijvoorbeeld gezins- of bedrijfsfotografie! Tijdens de lesdagen krijg je volop aandacht. Al je vragen worden beantwoord. De sfeer is ontspannen en voelt vertrouwd. Ondertussen zet Yvette je natuurlijk wel aan het werk! Perfecte combi. Ik kijk met heel veel plezier terug op deze leerzame periode. Bedankt, Yvette!
– Corwin –

Lieve Yvette, wat ben ik blij dat ik jou ontmoet heb. Je legt het afscheid zo mooi en respectvol vast. Wat is er mooier dan van jouw passie te mogen leren om mezelf te verbeteren in de fotografie. Op dezelfde wijze waarop je het afscheid vastlegt deel je ook je kennis met je cursisten.

– Elly –

Vorig jaar heb ik een opleiding tot bekwaam afscheidsfotograaf gevolgd. In de opleiding werd eigenlijk weinig tot geen aandacht geschonken aan documentaire fotografie en dat is toch waar het in de afscheidsfotografie om draait. Je wilt een verhaal vertellen. Ik twijfelde enorm aan de kracht van mijn foto’s. Ik heb contact gezocht met Yvette en samen zijn we een 1-op-1 coachingstraject ingegaan. Dit had ik veel eerder moeten doen! Naast de gezelligheid leer ik enorm veel van Yvette voor wat betreft mijn foto’s maar zeker ook de PR en marketing! Dank je wel!

– Carola –

Het is een hele fijne opleiding, die Yvette met veel gevoel en passie geeft. Praktische informatie en opdrachten waardoor mijn inzicht in het vak afscheidsfotgrafie zoveel groter is geworden. Heb zelfvertrouwen gekregen om echt verder te gaan en de volgende stappen te zetten om mijn droom te verwezenlijken. Dank je wel Yvette

– Sonja –

In december ben ik gestart met de opleiding bij Yvette als hobbyfotograaf die graag afscheidsfotograaf wil worden. Mijn onzekerheid was groot, kan ik dit wel, is het niet te hoog gegrepen?

In 5 maanden tijd heb ik ongelooflijk veel geleerd en heb ik ook persoonlijk een ontwikkeling doorgemaakt. Ik maak nu foto’s waar ik trots op ben en die een verhaal vertellen, waar gevoel in zit. Dat is precies wat ik graag wil.

Yvette heeft daarvoor praktisch de tools aangeleerd maar nog belangrijker laten zien en voelen waar het om gaat bij afscheidsfotografie. Dat weet ze over te brengen door haar enthousiasme en passie voor het vak. Ze laat je je eigen leerproces doormaken in je eigen tempo. Ik heb daardoor geen druk maar alleen plezier ervaren in het leren en ontwikkelen van mijn vaardigheden.

Vorige week heb ik de opleiding afgerond en ben ik in het bezit van mijn certificaat documentair afscheidsfotograaf. Yvette heeft mij het vertrouwen, de kennis en kunde gegeven om aan de slag te gaan als afscheidsfotograaf.

Kan ik dit wel? Jazeker. Is het niet te hoog gegrepen? Zeker niet. Ik ga het doen!

– Judith –

We starten met het weekend documentaire fotografie. Ik heb deze dagen heel veel aangereikt gekregen waar ik zelf nu mee verder kan. Anders kijken naar foto’s, bewerkingsmogelijkheden en veel meer informatie die je op allerlei fotografie kunt toepassen. Het was allemaal super verzorgd. Heel erg bedankt Yvette.

– Ineke –

Yvette is een heel warm persoon, ze deelt haar kennis met passie en in duidelijke taal.
Het weekend was heel bijzonder, intensief, intens en goed verzorgd. 
Ik vond het heel fijn om een weekend bezig te zijn met alleen jezelf & fotografie.
De afsluiting, het fotograferen in een gezin, vond ik heel spannend maar met alle tips ging het vanzelf. Ik voelde mij na afloop heel trots.
De opleiding gaat ook over jezelf, geloof in jezelf, daar heb ik nog een hobbel te nemen maar met Yvette aan mijn zijde weet ik zeker dat ik ga groeien als persoon & als fotograaf.
Ik ben heel blij dat dit op mijn pad is gekomen.
–  Linda  –

Na mijn vakopleiding aan de School voor Fotografie was ik op zoek naar meer diepgang en persoonlijke omstandigheden bewogen mij om mijzelf te willen specialiseren in documentaire (afscheids)fotografie. Zodoende kwam ik in gesprek met Yvette over haar opleiding en dit luidde de start in van een hele mooie en leerzame reis.

Met de groep zijn we nog niet op de helft van onze reis, maar ik heb al zoveel geleerd over mijzelf als fotografe en waar ik nog in kan groeien, en van Yvette over documentaire fotografie; hoe je hierin te werk gaat en niet alleen bij een afscheid. Komende module komen PR en marketing aan bod en ik kan niet wachten om hier ook meer over te leren! De opleiding is intensief, maar Yvette zorgt voor een warm nest waarin je al je vragen en gedachten kunt en mag delen, en waarin zij met liefde naast je meereist op jouw route richting de documentaire (afscheids)fotografie.

– Diana –

Yvette is een lieve oprechte vrouw, die haar kennis graag wil overdragen. Heel rustig heeft ze mij geleerd om anders te gaan kijken tijden het fotograferen waardoor ik nu verder kan. Ik ben enthousiast geworden om er verder mee door te gaan.

– Marjan –

Gisteravond kwam mijn eerste oproep voor Make a Memory en wat heb ik veel gehad aan alles wat je vertelde. Ik wist al dat het meisje van 38 weken in de baarmoeder al een tijdje was overleden en dank zij jou wist ik ook dat het er dus niet mooi uit zou zien. Het ging allemaal heel prima. Er was een sfeer van verdriet maar ook berusting. Wat heb ik veel gehad aan jouw tips. Ik kon gewoon als professional aan het werk. Het ging goed.

– Jolanda –

Aanmelden Opleiding / Workshop

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil me aanmelden*
Bij aanmelding van de opleiding geldt: Voordat je aanmelding definitief is zal Yvette eerst contact met je opnemen via (beeld)bellen. Bij aanmelding voor de Styled Fotoshoot is de aanmelding direct definitief, zonder gesprek vooraf.
Door dit formulier te gebruiken gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

yvette vlaar

10 tips voor afscheidsfotografen

Een bruiloft fotograferen vind ik fantastisch maar een afscheid fotograferen vind ik 100x waardevoller.

Beide worden op puur documentaire wijze vastgelegd en dat is hard werken. Fotograferen is niet alleen maar op het knopje drukken en afscheidsfotografie is dan ook echt een specialisatie.

Met meer dan 100 begrafenissen fotograferen aan ervaring geef ik je in mijn e-boek dan ook enkele tips.

In dit magazine lees je:

 • 10 tips voor uitvaartfoto's
 • Hoe zo min mogelijk op te vallen tussen de mensen
 • Zoveel mogelijk liefdevolle momenten vastleggen
 • Een reportage maken die zo interresant mogelijk is
e-boek_tips-fotografen

Vraag het gratis informatiemagazine aan met de 10 tips voor afscheidsfotografie

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Alle foto’s op deze site zijn met toestemming van de nabestaanden geplaatst. Mocht u zelf herkenbaar op een foto staan en hier bezwaar tegen hebben, laat het mij dan even weten, dan verwijder ik die foto.