Stilgeboren kindje
Afscheid nemen van een sterrenkindje

Dag lieve… 

Als jullie afscheid moet nemen van je kindje komen er vaak vele emoties boven. Intens verdriet, woede en machteloosheid. Deze emoties kunnen jullie het gevoel geven de controle te verliezen. Jullie verliezen niet alleen jullie kindje, maar ook een deel van de toekomst. Naast verdriet en boosheid zal er ook trots zijn, dit is tenslotte jullie kindje. En dan de onvoorwaardelijke liefde die jullie voelen voor dit kleine mensje, dat leg ik graag vast. Er is verdriet, en dat mag, maar de liefde die er is ga ik vastleggen. Foto’s zorgen ervoor dat je in korte tijd mooie, dierbare herinneringen kan maken. Herinneringen die belangrijk zijn bij het dragen van dit grote verlies. Voor jullie is er veel te kort tijd waarin herinneringen gemaakt moeten worden, en daarom is het zo belangrijk dat er geen tijd verloren gaat en dat er mooie foto’s gemaakt worden. Ik leg jullie kindje en jullie gezin puur en liefdevol vast.

Wateropbaring 

Wanneer jullie kindje veel te vroeg geboren wordt, zal het huidje vaak snel verkleuren.

Een wateropbaring biedt hier een oplossing voor, door jullie kindje na de geboorte in het water te leggen wordt het huidje vaak zo veel lichter van kleur en neemt het kindje de foetus houding aan. Jullie kunnen je kindje aanraken in het  water of uit het water halen om vast te houden. Voel wat jij wilt doen, als je jezelf kunt zijn op dit kwetsbare moment heb je hier het meest aan tijdens de verwerking. Ik zorg er als rouwfotograaf voor dat deze mooie, intieme momenten vastgelegd worden voor altijd.

Voor een wateropbaring heb je alleen een bakje nodig met een deksel en water. Je baby wordt hier na de geboorte in gelegd. Het water moet dagelijks worden ververst en gekoeld. Dat kan met koelelementen of ijsblokjes. Je kunt je baby gewoon uit het water halen om hem vast te houden of te knuffelen.

Lees het verhaal van Luuk en Daan in de blog.

Thanatopraxie

Thanatopraxie wordt ook wel lichte balseming genoemd. Hierdoor blijft je baby er mooi uit zien. Het lichaam neemt de temperatuur aan van de omgeving. Zelfs bij warm weer is hierdoor geen koelinstallatie nodig. Je kind voelt ook niet extreem koud aan. Een thanatopraxiebehandeling duurt anderhalf tot twee uur en kan in principe gewoon bij jullie thuis plaatsvinden. Behalve bij obductie of donatie, dan moet de behandeling in een speciale ruimte gebeuren. Na de thanatopraxiebehandeling kan je kind op de gebruikelijke wijze verzorgd worden door jullie of de uitvaartbegeleider.

 

Vaak ben ik al aanwezig bij de bevalling of vlak daarna, dat is waar de herinneringen starten.

Met respect en rust in deze overweldigende situatie, wordt een mooie afscheidsreportage gemaakt die de liefde voor jullie kindje een gezicht geeft.

Met mijn uitgebreide ervaring en kennis heb ik veel respect voor de verloskundige en ander verplegend personeel die aanwezig zijn bij de geboorte van een overleden kindje. Ik voel precies aan wat ik in deze moeilijke situatie voor jullie kan en mag doen. Jullie moment, gezondheid en liefde staan altijd centraal.

 

Een tastbare herinnering van jullie liefde voor jullie kindje.

 


Mooie woorden.....

Waar we hopelijk voor de komende honderd jaar foto’s kunnen blijven maken van onze twee druktemakertjes Oscar en Olaf, kunnen we dat niet van ons stille kindje Ivan.. onze prachtige, voldragen baby die nooit heeft mogen lachen of huilen. De o zo korte week dat hij bij ons was, hebben we daarom zo veel mogelijk vast willen leggen, in de hoop dat we toch nog een lange tijd vooruit kunnen met foto’s en filmpjes van hem en soms zelfs nog nieuwe sprankeltjes in hem ontdekken. Heel dankbaar zijn wij dan ook dat Yvette bij het afscheid, onzichtbaar, aanwezig was. Gister hebben we het album mogen ontvangen.. Wat zijn we daar blij mee. Het is een mooi, dierbaar boek geworden. Dankjewel, Yvette!


 

Strohalm

Een afscheidsreportage is een strohalm waaraan je je kunt vasthouden. Je wordt overspoeld door verdriet en in beslag genomen door al je gevoelens en het regelwerk rondom het overlijden van je kind. Pas later besef je dat je delen hebt gemist. Een afscheidsreportage is een tastbaar aandenken aan een verdrietige maar bijzondere periode. Het geeft steun als je daaraan behoefte hebt en maakt dat waardevolle herinneringen niet vervagen.

Lees de blog over de mooie engel Hailey.

Persoonlijk contact

Er zijn ook organisaties die kosteloos foto’s maken, zoals Stichting Make a Memory of Stichting Still. De aangesloten fotografen doen dit echter vrijwillig. Daardoor komt het soms voor dat een fotograaf niet beschikbaar is op het gewenste moment. Bovendien gaat de levering van de foto's altijd via de stichting. Als ik bij jullie kom om te fotograferen dan heb je de volgende dag de foto's. Iets wat volgens mij júist belangrijk is. Als afscheidsfotograaf sta ik een week in dienst van jullie gezin. Ik ben aanwezig tijdens een van de meest intieme en heftige periodes in jullie leven. Dan loop je niet in en uit om ‘even’ wat foto’s te maken.

Houvast

Sommige jonge ouders willen alleen de uitvaart laten vastleggen, anderen willen een reportage vanaf de geboorte tot aan het afscheid. Dit kan en mag allemaal. Een professionele uitvaartfotograaf weet in elke situatie datgene vast te leggen waar het om gaat. In een moeilijke tijd, waarin je van dag tot dag leeft, bieden die beelden troost en houvast. Je voelt de liefde opnieuw en dat houdt je op de been.

Bij Rens was ik er al bij vanaf de geboorte van dit lieve kleine mannetje. Lees de blog

 

yvette vlaar

Afscheid is maatwerk en alles is mogelijk.

Prijzen uitvaartfotografie

Prijzen kun je vinden bij de "Tarieven" waar ook de diverse pakketten beschreven staan. Of vraag het uitgebreide informatiemagazine over afscheidsfotografie aan via de contactpagina.

Alle foto’s op deze site zijn met toestemming van de nabestaanden geplaatst. Mocht u zelf herkenbaar op een foto staan en hier bezwaar tegen hebben, laat het mij dan even weten, dan verwijder ik die foto.