Afscheidsreportage | Marcel | Ruïnekerk Bergen

Lieve Marcel,

Tweeënhalf jaar was je ziek en heb je nog alles uit het leven gehaald. Dat laatste stukje ging veel te snel en jouw gezin, jouw zelfgekozen familie en vrienden moesten je loslaten. Zoals Bamber schreef: Je hebt je ziel ingepakt en bent op 15 april 2019 vertrokken. Op 23 april werd je geëerd, alsof je op de eerste rij van het kerkje in Bergen zat. Je had niet geloofd wat er voor jou is georganiseerd en over jou is gezegd. Je hield van kastelen en daarom vond de eredienst plaats in de mooie Ruïne kerk in Bergen, de plaats waar je vorig jaar nog naar toe was gefietst en had genoten van die omgeving.

Wat lag je daar prachtig in jullie eigen tuinhuis, tussen al je eigen spullen en natuurlijk jouw vele boeken.

Lintenritueel

De linten had je al in je hand gekregen. Jouw man Bamber, jouw zoon Mick en jouw maatje Jordy knipten de linten één voor één door. Een stukje blijft bij jou en de andere voor altijd bij hen. Met liefde ging het om hun pols of in het borstzakje op het hart. Jouw intieme vrienden stonden om hen heen, als steun.

Ruïnekerk

Gewikkeld in je eigen doeken, een kleurrijke Boeddha afbeelding die je zo graag zag, en weggedragen door de jongens, op de mand gingen we richting de Ruïnekerk in Bergen. Daar stroomde de kerk vol. Iedereen brandde zijn kaarsje en de kaarsjes zetten je letterlijk in het licht.

Het binnendragen gebeurde door jouw zoon Mick en jouw eigen jongens Jordy, Hessel en Sebas, omschreven in het afscheidsprogramma als jouw bodyguards. Met veel liefde plaatsten ze je op de eerste rij. Kijk, luister. Want het is echt waar: Je was het waard om lief te hebben.

“You think I’d leave your side baby

You know me better than that.

You think I’d leave you down

when you’re down on your knees

I wouldn’t do that.”

– By Your Side, Ane Brun –

Meditatie tijdens afscheid

Jouw fantastische Bamber deed daarna een meditatie waar iedereen stil van werd. Even dat moment in jezelf, dat moment voor jou.

“Nothing lasts forever, no one lives forever

The flower that fades and dies, winter

passes and spring comes.”

– A spiritual message, Tine Turner –

Burengesprek

Met lieve woorden nodigde Bamber daarna iedereen uit voor een burengesprek, de techniek die je in jouw spreker bij FutureCheck zo vaak gebruikte. Toen ik, als jullie fotografe, dit in het draaiboek las wist ik niet waar het over ging. Maar de vraag was eigenlijk: “Hoe ken je Marcel eigenlijk en vertel je buurman/vrouw eens iets over hem?” Wat een fijne geluiden gingen er toen door de Ruïnekerk. Met een lach en een traan werden er herinneringen gedeeld. Herinneringen aan jou, als vriend, als collega, als man, als mens.

Mooie woorden en speeches volgde, wat heb je mooie dingen gedaan en bereikt. Mick dankte je voor jouw vaderschap, hij zal jou zo ontzettend missen. Jordy stond er in de tuinkleding die hij voor de eerste keer droeg toen hij bij jullie over de vloer kwam. Hessel had zijn Superman shirt aan, Sebas een Future shirt. Deze 2 kersverse vaders zullen hun kinderen Faya en Noah over jou vertellen. Liesbeth vertelde hoe door jou zij Bamber leerde kennen en met hem een prachtige samenwerking begon. Hoe ze jou beluisterde toen je tijdens een presentatie vertelde intens van hem te houden. Jouw leven heeft grote invloed gehad. Op mensen, op de samenleving, op iedereen in de Ruïnekerk.

Bamber besloot de speeches door een donderpreek te houden over jullie leven, jullie vechtlust en strijd om te zijn wie jullie wilden zijn. Als besluit vroeg hij of mensen die jouw principes herkenden te willen staan. Iedereen ging staan, en een luid applaus klonk door de kerk. Applaus voor jou: als dank en als eerbetoon. Heb je het applaus gehoord?

Op het einde stond er een erehaag voor je klaar. Buiten stonden alle jongeren en kinderen met bloemen om jou naar dat laatste stukje te begeleiden. Zo wenste je het, laten de volwassenen plaats maken voor de kinderen. Kinderen en jongeren vooraan, zij waren het die als laatsten jou zagen.

Lieve Marcel, jouw naam zal genoemd blijven worden daar heb je zelf voor gezorgd.

“Geen liefde zonder vrijheid.

Geen vrijheid zonder liefde.”

– No love without freedom, Dido –

 
Voor foto’s, krantenartikelen en alles over de eredienst

http://www.bamberdelver.nl/marcel/

Goodbye Moments | Yvette Vlaar Afscheidsfotografie
Nergens vind je zoveel liefde als op een afscheid…

De foto’s en de tekst zijn met toestemming van Bamber en Mick geplaatst. Mocht u zelf herkenbaar op een foto staan en hier bezwaar tegen hebben, laat het mij dan even weten, dan verwijder ik die foto.

Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-001 Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-002 Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-003 Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-004 Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-005 Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-006Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-006 Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-008 Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-008 Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-010 Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-010 Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-012 Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-012 Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-012 Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-012 Yvette-Vlaar-uitvaartfotografie-Charonuitvaartbegeleiding-Bergen-012

Deel dit blog op Social Media

10 redenen voor een uitvaartfotograaf bij het afscheid

De dagen vanaf het moment van overlijden tot de dagen na de begrafenis of crematie gaan snel voorbij, vaak beleef je deze in een roes en ga je op de automatische piloot. Er moet zoveel geregeld worden om een zo mooi mogelijk afscheid te realiseren. Dat doe je, en dat kun je, maar hierdoor beleef je niet alle momenten heel bewust en dat is zonde.

In dit magazine lees je:

  • 10 redenen voor afscheidsfoto's
  • Wat als je geen gebruik maakt van afscheidsfotografie?
  • Hoe foto's helpen bij het rouwproces
  • Waarom de blijvende herinnering aan het afscheid zo helend is
e-boek_waarom-wil-je-afscheidsfotos

Vraag het gratis informatie magazine aan met de 10 redenen voor uitvaartfoto's

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter