Een opleiding tot afscheidsfotograaf …… die moet je voelen

Een opleiding tot afscheidsfotograaf …… die moet je voelen

Sinds 2018 geef ik de opleiding tot afscheidsfotograaf en in die jaren heb ik al meerdere mooie mensen mogen opleiding tot volwaardig afscheidsfotograaf. Afscheidsfotografie is namelijk echt een vak, het is zeker niet iets ‘wat je er wel even bij doet’. Sommige van deze cursisten zijn al fotograaf en willen hun kennis uitbreiden, sommigen zijn volledig nieuw in het vak. Voor deze opleiding maakt dat niet uit, aan het einde weet je precies wat je te doen staat tijdens een uitvaart.

Een afscheid professioneel laten vastleggen

Helaas zijn er nog veel mensen die bij een afscheid zeggen dat ze wel iemand hebben die gewoon even wat fotootjes kan maken. Dat is jammer; we halen alles uit het leven, want we leven maar één keer. Maar we gaan ook maar één keer dood, dus waarom halen we daar dan niet alles uit? Het afscheid moet ook gewoon goed zijn.

Ik zeg altijd ‘Je laat je hartoperatie ook niet doen door een hobbyist’, het is gewoon té belangrijk en het kan niet meer overgedaan worden. Laat een afscheid van een geliefde daarom ook niet door een hobbyist vastleggen. Ik leid fotografen op die goede foto’s maken, weten hoe hun materiaal werkt en weten wat ze moeten doen tijdens een afscheid. Zij voelen de liefde en emotie en bewegen daar op een natuurlijke manier in mee.

Opleiding-afscheidsfotograaf-001

Opleiding tot afscheidsfotograaf

Er zijn een heleboel opleidingen voor het vak fotograaf in het algemeen, zowel online als offline is er een groot aanbod. Speciale opleidingen voor afscheidsfotografie zijn er niet zoveel. De uitvaartbranche is een specifieke, gevoelige branche. Door het gevoelsmatige aspect wat bij dit soort fotografie komt kijken kun je deze opleiding ook niet online volgen. Ik kan je natuurlijk in een filmpje laten zien hoe ik mijn camera instel en waar ik ga staan, maar afscheidsfotografie moet je toch echt voelen.

Het eerste weekend van deze opleiding tot afscheidsfotograaf gaan we daarom ook flink aan de slag, we gaan vol in de documentaire fotografie. Ik laat het je zien, ik laat het je voelen, ik laat het je doen. Ik gooi je direct in het diepe, maar ik gooi je ook de reddingsboei toe om je stap voor stap kundig te maken in het documentair vastleggen van een afscheid.

De andere modules gaan verder dan het vastleggen alleen. Je leert alle in’s en out’s rondom een afscheid. Ik heb een groot netwerk in de uitvaartbranche waar we zeker gebruik van maken tijdens de opleiding. Zo krijgen we een rondleiding bij een crematorium en ontmoet je professionals uit het vak die spreker zijn in de diverse workshops. En omdat ik zelf ruim honderd uitvaarten gefotografeerd heb weet ik ook echt waar ik het over heb, mede doordat ik zelf zoveel verschillende uitvaarten heb meegemaakt kan ik jou ook heel goed vertellen waar je op moet letten. In een andere module duiken we in de PR en marketing, dat is ook ontzettend belangrijk naast het maken van goede foto’s. Jij kunt wel afscheidsfotograaf zijn, maar het is toch handig dat anderen óók weten dat jij dat bent. Alleen dan weten mensen je te vinden als ze je nodig hebben. Ik geef je handvatten hoe je je marketing opzet en tips waar je vervolgens op moet letten.

Opleiding-afscheidsfotograaf-002

Moment design

In 2013 kwam ik in aanraking met Moment Design, een portrettechniek waarbij je met je eigen authentieke reactie op de foto gaat. Geen geposeerde ‘cheese’ foto, maar een heerlijk spontane foto, waarop je uitstraalt wie je echt bent. Zonder ongemakkelijke en geforceerde houdingen inclusief neppe glimlach. Inmiddels ben ik ook Moment Design teacher en geef ook les aan andere fotografen in deze waardevolle techniek, op deze manier is op de foto gaan gewoon een feestje! Deze techniek neem ik ook mee in de opleiding tot afscheidsfotograaf, omdat hij gewoon zoveel toevoegt aan het eindresultaat. Moment Design is dé methode om op een ongedwongen, pure en oprechte manier de onderlinge band van mensen vast te leggen. Tijdens een afscheid zijn er zoveel oprechte, pure emoties en reacties. En juist die leg je vast met professionele foto’s.

Opleiding-afscheidsfotograaf-009

Waarom een opleiding tot afscheidsfotograaf?

Voelde je tijdens het lezen van mijn blog al een beetje enthousiasme? Dat je dacht ‘Dit is echt iets voor mij.’? Daar zou ik heel blij mee zijn! Dagelijks zijn er ongeveer 600 uitvaarten in Nederland en ik weet zeker dat het binnen 5 tot 10 jaar normaal is om een fotograaf op je afscheid te hebben, net zoals op je bruiloft. Die 600 uitvaarten red ik niet in mijn eentje, dus daarom leid ik graag mensen op die dit mooie vak ook willen uitoefenen. Fotografen die weten wat zij moeten doen tijdens een afscheid.

Alle cursisten zijn enthousiast na afloop van de opleiding tot afscheidsfotograaf. Ik hoor wel eens van mijn cursisten dat ze mijn tips tijdens hun shoots nog in hun hoofd horen, alsof ik naast ze sta om aanwijzingen te geven. Ontzettend leuk!

Wat andere cursisten zeggen

De opleiding tot documentair afscheidsfotograaf van Yvette Vlaar heeft mij veel meer gebracht dan ik vooraf verwachtte. Ik bekijk situaties nu anders, beoordeel foto’s anders en fotografeer anders. Maar mijn belangrijkste leerpunt is de rol als fotograaf. Documentair fotograferen gaat om connectie, liefde en ruimte. En het mooie is: dit kun je ook toepassen in bijvoorbeeld gezins- of bedrijfsfotografie! Tijdens de lesdagen krijg je volop aandacht. Al je vragen worden beantwoord. De sfeer is ontspannen en voelt vertrouwd. Ondertussen zet Yvette je natuurlijk wel aan het werk! Perfecte combi. Ik kijk met heel veel plezier terug op deze leerzame periode. Bedankt, Yvette!

– Corwin –

Ben jij de persoon die de nabestaanden een warme, tastbare herinnering wil geven? Iets waar ze nog vaak naar kunnen kijken, iets wat ze vast kunnen houden en ze helpt om het verlies te verwerken? Neem dat contact met mij op via info@yvettevlaar.nl en ik geef je met liefde nog meer informatie over deze bijzondere opleiding tot afscheidsfotograaf. Ik hoop van je te horen!

Deel dit blog op Social Media

10 redenen voor een uitvaartfotograaf bij het afscheid

De dagen vanaf het moment van overlijden tot de dagen na de begrafenis of crematie gaan snel voorbij, vaak beleef je deze in een roes en ga je op de automatische piloot. Er moet zoveel geregeld worden om een zo mooi mogelijk afscheid te realiseren. Dat doe je, en dat kun je, maar hierdoor beleef je niet alle momenten heel bewust en dat is zonde.

In dit magazine lees je:

  • 10 redenen voor afscheidsfoto's
  • Wat als je geen gebruik maakt van afscheidsfotografie?
  • Hoe foto's helpen bij het rouwproces
  • Waarom de blijvende herinnering aan het afscheid zo helend is
e-boek_waarom-wil-je-afscheidsfotos

Vraag het gratis informatie magazine aan met de 10 redenen voor uitvaartfoto's

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter