Rouwfotograaf

Wanneer kies je voor een rouwfotograaf?

 

Op deze pagina vertel ik je graag meer over het vak van rouwfotografie. Een rouwfotograaf kies je, wanneer er iemand overleden is, maar het is voor veel meer dan voor dat moment alleen. Afscheid nemen doe je op het moment zelf, maar de rouw blijft na het overlijden en afscheid voor altijd. Een rouwfotograaf kan je helpen om de rouw een plekje te geven.

Mensen zeggen vaak ‘Je moet het verlies verwerken.’, maar ik vind dat je een verlies niet verwerkt. Afval verwerk je. Het verlies van je dierbare is een heel proces, het verder leven zonder dat die belangrijke persoon in jouw leven is. Ik zie het verlies als het leren leven zonder jouw dierbare. Je leven opnieuw inrichten zonder de aanwezigheid van deze persoon. Rouwfotografie helpt je om door het verdriet heen, ook de liefde te kunnen zien.

 


Lieve Yvette,

Je hebt voor ons de meest waardevolle momenten vastgelegd op een heel natuurlijke, ongedwongen wijze. Zelfs onze puber, die nooit op de foto wil, heb je prachtig geportretteerd. Dat je ook foto's kwam maken op de dag voor het afscheid, toen Theo's kleinkinderen de kist oppimpten, hebben we zeer gewaardeerd. Het mooie album, dat je voor ons hebt gemaakt, zal ons zeker helpen bij de verwerking van het grote verlies. Mede door dit prachtige document zullen we Theo nooit vergeten. Hartelijk dank.
- Alies, kinderen en kleinkinderen -

Lees wat andere hebben ervaren bij een rouwfotograaf.


 

Een rouwfotograaf bij een afscheid

Ieder die al eens een dierbare verloren heeft weet hoe overweldigend een uitvaart kan zijn. Hoeveel dingen er gebeuren op zo’n dag, maar ook dat je er soms maar weinig van meekrijgt. Door de emoties die je hebt, omdat je dingen blokt, maar ook omdat je maar op één plek tegelijk kunt zijn. Door een rouwfotograaf in te huren heb je direct extra ogen. Die voor je klaarstaan om alle bijzondere en mooie momenten tijdens de begrafenis voor je te zien en vastleggen.

Op het moment dat jij binnen alle condoleances in ontvangst neemt staan er mensen in een rij, er gebeuren daar dingen. Kinderen spelen, bekenden omhelzen elkaar en halen samen herinneringen op waardoor er een glimlach verschijnt op een betraand gezicht. Deze mooie momenten vol emotie mis jij, maar leg ik als afscheidsfotograaf vast. De warmte en liefde die iedereen meeneemt naar een laatste groet; ik vang ze in de foto’s die je voor altijd kunt bekijken. Met rouwfotografie zorg je ervoor dat dit soort mooie momenten vereeuwigd worden.

Rouwfotografie je helpt met rouwen

 

De fotoreportage die ik maak tijdens een crematie of begrafenis kan als een warme deken voelen in de dagen, weken en jaren na het verliezen van een dierbare. Het zien van alle liefde die iedereen voor de overledene voelt, de prachtige bloemen die iedereen meebracht, de mooie woorden die direct weer in je hoofd klinken bij het zien van de foto van een spreker, dat is wat begrafenis foto’s met je doen.

Een rouwfotograaf zal nooit alleen maar het verdriet vastleggen, want hoe verdrietig de reden van een afscheid mag zijn, zoveel moois en liefde is er ook te zien en te voelen. En natuurlijk mag het verdriet er zijn, maar als een fotograaf die afscheid fotografeert kijk je hier doorheen en vang je met je camera de mooie kanten van het afscheid. Op deze manier leg je een herinnering vast voor de nabestaanden waar ze heel veel steun uit kunnen halen.

 

Zelf foto’s maken of kiezen voor een professionele afscheidsfotograaf?

Tegenwoordig hebben we bijna allemaal een mobiele telefoon met camera. Er zijn ook veel mensen die voor hun hobby op pad gaan met een camera. Toch raad ik altijd aan om een fotograaf in te huren die de uitvaart fotografeert. Iemand in de familie of vriendengroep kan misschien mooie foto’s maken, maar die persoon is er die dag zelf ook om afscheid te nemen. Daarnaast is het fotograferen van mensen tijdens hun kwetsbaarste moment echt iets anders dan een mooie vogel en een zonsondergang fotograferen.

Als professioneel rouwfotograaf maken de uitvaart foto’s alsof je in de foto zit. Daar geef ik je graag een voorbeeld van. Het moment dat de kist in de rouwauto wordt geschoven is altijd een bijzonder moment wat ik zeker vastleg. Alleen sta ik niet naast de auto, maar kies ik ervoor om er juist in te zitten. Terwijl de kistdragers de kist in de wagen begeleiden staan de nabestaanden vaak aan de achterkant en zijkant toe te kijken hoe de kist in de auto verdwijnt. Terwijl zij de kist van zich af zien gaan, maak ik de foto terwijl de kist naar mij toe komt en de mensen die de kist droegen hem nakijken. Door deze manier van fotograferen blijft iemand dicht bij je en zit je veel meer in de foto dan dat je iets alleen bekijkt. Ik wil altijd het gevoel weergeven.

 

yvette vlaar

Ongeplande bijzondere momenten

 

Maar buiten geplande bijzondere momenten zijn er ook altijd bijzondere momentjes die je van te voren nog niet weet. Een fotograaf die afscheidsreportages maakt kijkt verder dan de standaard bijzondere momenten die op bijna elk afscheid aanwezig zijn. Zo kijk ik naar kinderen die tijdens hun spel stiekem ergens een snoepje pikken, naar een meisje met haar knuffelkonijn op de 4e rij. En ook de mensen die om de stoelen heen staan omdat er meer mensen afscheid komen nemen dan er stoelen staan.

Ik sta klaar voor de rouwstoet die aan komt rijden op de begraafplaats, maak een close-up van handen die elkaar vasthouden als troost of een dame die nog even aan de witte roos ruikt voor ze hem op de kist legt. Voor rouwfotografie is er rust en tijd om dit soort momentjes vast te leggen. Om ze vervolgens voor de nabestaanden vast te leggen. Al deze gebeurtenissen terugzien geeft zoveel steun en troost. En dat is de reden waarom het zo mooi is om een afscheidsfotograaf te betrekken bij het afscheid en kan ik het iedereen aanraden.

Wil je meer informatie over een rouwreportage? Neem gerust contact met mij op en ik beantwoord met liefde jullie vragen.

Afscheid is maatwerk en alles is mogelijk.

yvette vlaar

Prijzen rouwfotografie

Meer prijzen kun je vinden bij de "Tarieven" waar ook de diverse pakketten beschreven staan. Of vraag het uitgebreide informatiemagazine aan via de contactpagina.

Alle foto’s op deze site zijn met toestemming van de nabestaanden geplaatst. Mocht u zelf herkenbaar op een foto staan en hier bezwaar tegen hebben, laat het mij dan even weten, dan verwijder ik die foto.