Afscheidsreportage: voor wie?

Voor wie is een afscheidsreportage? Je zou denken dat bij een begrafenis of crematie alles draait om een geliefde die overleden is. Tot op een zekere hoogte is dat ook zo, maar het afscheid is er absoluut ook voor de nabestaanden. De nabestaanden zijn aanwezig, nemen daar afscheid, luisteren naar mooie muziek, vertellen over herinneringen aan hun geliefde en putten steun uit het samenzijn. Samen een laatste groet brengen aan de persoon die overleden is.

afscheidsreportage

Uitvaartfotografie voor nabestaanden

Een afscheidsreportage is een mooi voorbeeld van iets dat écht voor de nabestaanden is. De overledene heeft er tenslotte niets meer aan. Door hoogoplopende emoties kun je de dag van de uitvaart in een roes beleven; je bent er wel, maar achteraf weet je niet meer precies wat er is gebeurd, wie er waren en hoe alles is verlopen. Daar kun je best moeite mee hebben, het is pijnlijk als je je niet meer kunt herinneren hoe je afscheid hebt genomen van iemand die je dierbaar is.

Afscheidsfotografie door jouw ogen

En daar kom ik als afscheidsfotograaf om de hoek kijken. Door aanwezig te zijn op een afscheid beleef ik alles, voel ik alles en leg ik precies vast hoe die dag was. Ook ben ik jouw ogen op plekken waar je zelf niet kunt zijn. Denk aan de lange rij met mensen die je komen condoleren, die rij kun jij niet zien want je neemt de condoleances in ontvangst. Uit die condoleances kun je kracht uit halen, maar ook het zien van de rij met alle mensen die staan te wachten om jou te sterken in deze moeilijke tijd, daar krijg je ook een warm gevoel van.

Reportage van de uitvaart – foto’s en video’s terugkijken

Zodra iemand overleden is pakken we er vaak foto’s en video’s bij, om weer even te voelen hoe het was toen hij of zij nog in leven was. Samen weer lachen om de picknick die in het water viel of terugdenken die ene verjaardag die zo gezellig was. Een begrafenis vastleggen zorgt voor blijvende herinneringen. We zien de foto’s of video en beleven de momenten opnieuw.

Ons hele leven leggen we vast: geboortes, verjaardagen, diploma-uitreikingen, bruiloften etc. We fotograferen alles om later terug te kunnen kijken naar die momenten. Waarom is het dan nog niet zo vanzelfsprekend om bij een uitvaart rouwfotografie te laten maken? Bij een afscheidsreportage werkt dit namelijk net zo. Af en toe weer eens terugkijken hoe de dag van het afscheid was. Zien hoe mooi de kleurrijke bloemen naast de kist stonden, je kunt ze bijna ruiken. Een foto van je dochter achter de katheder, die met tranen in haar ogen, maar met een glimlach op haar gezicht praat over de leuke logeerpartijtjes bij haar opa en oma. Als je de foto ziet, zul je delen uit haar speech in je hoofd horen. Foto’s van vrienden en familieleden die samen herinneringen ophalen tijdens de koffie, elkaar omhelzen en steun bieden. Ik ben als uitvaartfotograaf overal bij en zoek niet naar verdriet, maar juist naar de liefde en warmte van het afscheid. Een afscheidsreportage zorgt dat je deze mooie momenten voor eeuwig bij je kan dragen.

Afscheidsreportage

Liefde en humor op een uitvaart

Naast verdriet is er ruimte voor een heleboel meer emoties, we huilen niet alleen maar tijdens een uitvaart. We lachen om grappige anekdotes, we glimlachen bij het horen van een mooi verhaal en laten een traan als we weer beseffen dat iemand niet meer terugkomt. En dat allemaal terwijl de jongste bezoekers van de uitvaart misschien onder de tafel aan het tekenen zijn of stiekem een extra plakje cake pikken. Deze momenten maken een uitvaart zo mooi. De ruimte voor het afscheid, maar ook om te zijn wie we zijn met al onze emoties.

De jongste bezoekers

En die kindjes, die onder de tafel zitten te tekenen met hun gepikte plakje cake, lijken nog niet zo te beseffen wat er allemaal gebeurt in de ruimte om hen heen. Waarom al die mensen knuffelen, huilen, dan weer lachen en om de beurt een verhaaltje vertellen achter een hoge tafel. Maar als zij wat ouder zijn vinden ze het vast mooi om te zien hoe het afscheid van hun opa of oma is geweest. Ondanks dat ze er aanwezig waren zijn ze te jong om het besef te hebben en het bewust te herinneren. Bewust afscheid nemen en de uitvaart helpen bij de verwerken, het geeft een soort einde van een periode aan. De periode waarin iemand er nog was en dat wordt na de uitvaart een periode waarin iemand er niet meer lijfelijk is.

Een album van de afscheidsreportage, vol liefde

Snel na de afscheidsreportage ontvang je het album met de beelden, een album vol liefde en warmte. Het album waarin de foto’s van de uitvaart zitten kan er bijvoorbeeld eens bij gepakt worden als er een nieuwe generatie bijkomt die de overledene alleen maar kent van de verhalen. Hoe mooi is het als je dan ook kunt laten zien hoe iedereen afscheid nam van deze lieve persoon? Mijn albums zijn met zorg en liefde samengesteld en zijn ook nog eens van hele goede kwaliteit. De albums kunnen de nabestaanden nu ondersteunen, maar het is ook iets wat doorgegeven kan worden aan jongere generaties.

Ik help je met liefde om met een afscheidsreportage de uitvaart van een geliefde vast te leggen, voor jezelf en voor de jongere generatie. Neem gerust contact met mij op.

.

.

Foto’s zijn gemaakt in samenwerking met UitvaartaanZee

.

Karen van Buitengewoon Afscheid 

Facebook: https://www.facebook.com/buitengewoonafscheid

Instagram: https://www.instagram.com/buitengewoonafscheid/

.

Videograaf, Roos van Studio Qi  

Instagram: https://www.instagram.com/studioqivideografie/

Facebook: https://www.facebook.com/fashionendesign

Een harpist van Memories uitvaartmuziek

Facebook: https://www.facebook.com/memoriesuitvaartmuziekI

nstagram: https://www.instagram.com/memoriesuitvaartmuziek/


Natuurkist Essen van Jaap van Biesvelden 

Facebook: https://www.facebook.com/biesvelden

Instagram: https://www.instagram.com/biesvelden_natuurkisten/

De bloemen van Marjolijn van Raket en Distels 

Facebook: https://www.facebook.com/Raket-Distels-144051366153564

Instagram: https://www.instagram.com/raketendistels/

Afscheidsreportage
Afscheidsreportage
Afscheidsreportage
Afscheidsreportage
Afscheidsreportage
Afscheidsreportage

Deel dit blog op Social Media

10 redenen voor een uitvaartfotograaf bij het afscheid

De dagen vanaf het moment van overlijden tot de dagen na de begrafenis of crematie gaan snel voorbij, vaak beleef je deze in een roes en ga je op de automatische piloot. Er moet zoveel geregeld worden om een zo mooi mogelijk afscheid te realiseren. Dat doe je, en dat kun je, maar hierdoor beleef je niet alle momenten heel bewust en dat is zonde.

In dit magazine lees je:

  • 10 redenen voor afscheidsfoto's
  • Wat als je geen gebruik maakt van afscheidsfotografie?
  • Hoe foto's helpen bij het rouwproces
  • Waarom de blijvende herinnering aan het afscheid zo helend is
e-boek_waarom-wil-je-afscheidsfotos

Vraag het gratis informatie magazine aan met de 10 redenen voor uitvaartfoto's

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter