Afscheidsfotografie. Wat fotografeer ik eigenlijk?

yvettevlaar-afscheidsfotografie-006

Dat is een vraag die ik heel vaak krijg.

Wat fotografeer ik eigenlijk tijdens een afscheid?

Als er een geliefde is overleden moet er natuurlijk heel veel geregeld worden. Er komt als nabestaande veel op je af. Als iemand al weet dat het einde van het leven nadert, kun je samen al een beetje onderzoek doen en kunnen er wensen besproken worden. Een gesprek met een uitvaartverzorger naar keuze kan soms al wat inzichten geven.

Na het overlijden word ik, als uitvaartfotograaf, vaak gebeld door de uitvaartleider en anders door de familie zelf. We hebben dan een mooi informatief gesprek over de overledene. Wie is de overleden persoon, waar en wanneer is deze persoon overleden en welke wensen zijn er op dit moment.  Dit zijn punten die mij verder helpen in de voorbereiding van de afscheidsreportage.

Wanneer is het tijd om mij te bellen voor een afscheidsreportage?

Je hoeft mij echt niet meteen na het overlijden te bellen, behalve als je ook de laatste verzorging mooi vastgelegd wilt hebben. Daar mag je mij ook midden in de nacht voor bellen. Ik leg vast hoe jullie de overledene liefdevol verzorgen, wassen en aankleden. Dit is voor veel nabestaanden een waardevol moment omdat er ook ruimte is voor rouw en andere emoties, hoe fijn is het als ik dat dan mooi kan vastleggen als aanvulling op de uitvaartreportage?

Wat leg ik vast als uitvaartfotograaf?

Vaak is de overledene het mooist op de 2e/3e dag na overlijden. Het lichaam komt een beetje tot rust en dan is het fijn als ik al even langskom om wat foto’s te maken. Vaak is dat van de handen en van de opbaring zoals die op dat moment is. Misschien ben je bang dat foto’s van een overleden geliefde te confronterend zijn; een mooie foto met bijvoorbeeld alleen de scherpte op de wimpers kan ook fijn zijn. Ik fotografeer ook de dingen die met het afscheid te maken hebben, denk aan een mooi bloemstuk, een sieraad dat de overleden persoon altijd droeg, een mooi detail op de kist.

Voordat ik jullie afscheid vastleg maken we even kennis. Het kan anders een beetje raar voelen als er op de dag van het afscheid opeens een fotograaf staat die je nog nooit hebt gezien. Maar ook als we door omstandigheden niet eerder kennis kunnen maken pas ik me snel aan op de situatie en ga op in jullie moment.

Wil je de condoleance ook vastleggen?

Naast het fotograferen van de laatste verzorging en de opbaring is het vastleggen van de condoleance ook mogelijk. Het gaat dan enkel om wat sfeerbeelden. Een half uurtje is vaak meer dan genoeg. De voorbereidingen van het afscheid zijn mooier om vast te leggen dan iedere belangstellende op zich. Dan wordt het een soort kermisfotografie en dat is voor de mensen die komen condoleren ook niet fijn. Als rouwfotograaf weet ik iedereen op een prettige manier vast te leggen tijdens het condoleancemoment zodat de belangstellenden zich niet ongemakkelijk voelen.

Sluiting van de kist vastleggen voor de afscheidsreportage

Wanneer de kist wordt gesloten is altijd afhankelijk van de situatie en hoe de overledene het doet. Vaak willen wij onze geliefde nog zo lang mogelijk kunnen aanraken en zien. Het sluiten van de kist is dus wel iets definitiefs. Soms gebeurt dat op de dag van het afscheid zelf maar mocht dit eerder zijn, kun je me natuurlijk altijd bellen. Ik leg dit bijzonder emotionele moment met liefde voor jullie vast.

Fotografie op de dag van de uitvaart

De dag van het afscheid start ik op de plek waar de overledene is opgebaard. Dat kan thuis zijn of in een speciale 24-uurs kamer. Die laatste keer uit huis dragen, een erehaag en een laatste groet. Soms wordt er nog een speciale route gereden, bijvoorbeeld langs het ouderlijk huis of een voetbalclub. Allemaal momenten die ik voor jullie vereeuwig.

Aangekomen op de afscheidslocatie staan er soms al wat mensen te wachten. Het binnen dragen van de overledene, het branden van kaarsjes of het schikken van de bloemen zijn dan beelden die ik vastleg. Ik zoek alles wat de sfeer van het afscheid in zich heeft zodat jullie de uitvaartreportage later met een fijn gevoel kunnen bekijken. Dit steunt jullie in het verwerken van het verlies en het verdriet.

Tijdens de afscheidsceremonie zijn er meestal een aantal sprekers of mooie rituelen. Ik sta zeker niet verscholen achter een pilaar maar ga juist op in de menigte, op die manier voel ik waar de liefde en emotie is. Hierdoor ontstaat er een mooie variatie in mijn beelden. Ik maak dus wel wat kilometers maar je zult absoluut geen last van mij hebben.

Het laatste stukje in de vorm van een begrafenis of crematie kan ook vastgelegd worden. Bij het graf wordt nog een laatste groet gebracht en bij de crematie wordt vaak een vuurvast steentje op de kist gelegd. Tot hoever jullie en ik meegaan in dat proces bepalen jullie natuurlijk altijd zelf. Geef vooral aan wat prettig voor jullie voelt.

Een afsluiting, samenkomst in de koffiekamer of andere locatie voor de laatste toost is het laatste gedeelte van de rouwreportage. Ook hier is het vaak een klein stukje sfeer wat ik vastleg. Want een uur lang koffiedrinkende mensen fotograferen is niet echt prettig en is ook niet van bijzondere waarde. Ik sta ervoor dat elke foto die ik maak tijdens het afscheid ook echt waardevol is. Omdat ik jaren ervaring heb als afscheidsfotograaf weet ik heel goed wat onmisbaar is tijdens de reportage en ook wat toch minder belangrijk is om vast te leggen.

Uiteindelijk wordt ieder afscheid op maat gemaakt maar dit zijn een aantal punten van het afscheid die vastgelegd kunnen worden.

Juist omdat je alles in een rouwroes beleefd, krijg je niet alles zo bewust mee. Ik leg altijd de liefde vast boven het verdriet. Nergens is zoveel liefde als op een afscheid.

De foto’s en de tekst zijn met toestemming van de nabestaanden geplaatst. Mocht u zelf herkenbaar op een foto staan en hier bezwaar tegen hebben, laat het mij dan even weten, dan verwijder ik die foto.

Goodbye Moments | Yvette Vlaar Afscheidsfotografie
Nergens vind je zoveel liefde als op een afscheid…

afscheidsreportage
Afscheidsfotografie-uitvaart

Deel dit blog op Social Media

10 redenen voor een uitvaartfotograaf bij het afscheid

De dagen vanaf het moment van overlijden tot de dagen na de begrafenis of crematie gaan snel voorbij, vaak beleef je deze in een roes en ga je op de automatische piloot. Er moet zoveel geregeld worden om een zo mooi mogelijk afscheid te realiseren. Dat doe je, en dat kun je, maar hierdoor beleef je niet alle momenten heel bewust en dat is zonde.

In dit magazine lees je:

  • 10 redenen voor afscheidsfoto's
  • Wat als je geen gebruik maakt van afscheidsfotografie?
  • Hoe foto's helpen bij het rouwproces
  • Waarom de blijvende herinnering aan het afscheid zo helend is
e-boek_waarom-wil-je-afscheidsfotos

Vraag het gratis informatie magazine aan met de 10 redenen voor uitvaartfoto's

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

1 reactie

  1. Rob op 23 november 2021 om 18:21

    Dag Yvette, mooi en duidelijk uitgelegd. Ik verwacht dat veel lezers hier wat aan zullen hebben. Succes met hetgeen waar je mee bezig bent. Groet Rob

Laat een reactie achter