Geboortefotograaf versus Afscheidsfotograaf | Artikel NHD

Vandaag staat er een artikel in de krant over het belang van een geboortefotograaf. Het verschil tussen een geboortefotograaf en een afscheidsfotograaf is echter niet zo heel groot. Alhoewel het over verschillende fases in het leven gaat, blijken professionele foto’s meer dan waardevol. We komen beide vaak op locaties waar we werken met het bestaande licht, flitsen nooit en gaan op in omgeving.

Roes tijdens afscheid

“Een professionele fotograaf kan op de operatiekamer bij een geboorte goud waard zijn. Zeker als de geboorte net iets anders loopt dan je hoopt en je door alle spanningen en emoties niet in staat bent om zelf een foto te maken. Of dit even te vragen aan iemand van het verplegend personeel in de operatiekamer.”

Eigenlijk is het met een afscheid net zo. Door het afscheid en alle beslissingen die moeten worden genomen in de week vooraf gaande van het afscheid leef je een beetje in een roes en kun je niet meer alles scherp waarnemen. Een professionele fotograaf kan dan juist jouw oren en ogen zijn om alles te registreren.

Registreren van de beelden

“De fotograaf noemt zichzelf ’een vlieg aan de muur’. „Ik registreer alles, maar zorg dat ik ongezien blijf. Je moet, zeker in een operatiekamer, weten waar je wel en niet kunt staan om niemand in de weg te lopen.”

Een goede afscheidsfotograaf weet ook precies waar je mag gaan en staan. Onopgemerkt maar wel daar waar het gebeurd en juist die beelden maken die er toe doen. En waar je bij geboortefotografie liever niet hebt dat er recht van voren wordt gefotografeerd is dat bij afscheidsfotografie wel anders. Je hebt er namelijk niets aan als de fotograaf alleen maar alle hoofdjes vanaf de achterkant vastlegt. Dus weten waar je moet staan en juist die momenten vastleggen die belangrijk zijn.

Paparazzi

“Hij vond in eerste instantie het idee van zijn vriendin om de geboorte van hun dochter door een professionele fotograaf te laten vastleggen helemaal niets…….En de partner die het idee van de geboortefotografie niet zag zitten? Die is helemaal om, zo geeft hij uitvoerig toe.”

Ook aan een afscheidsfotograaf moet iedereen altijd een beetje wennen. Er wordt al gauw gedacht aan een paparazzi die daar even wat foto’s komt maken van huilende mensen. Maar goed getrainde fotografen leggen naast het verdriet juist de liefde vast. Natuurlijk is het een verdrietig moment om afscheid te moeten nemen van een dierbare. Echter als je de liefde blijft zien dan is een afscheid warm en tastbaar en absoluut niet kil of koud.

Waardevolle afscheidsfotografie

“Een bevalling is heel intens en je mist als toekomstige moeder gewoon heel bijzondere momenten die je ook nooit meer kunt overdoen. Zoals toen mijn man voor het eerst mijn kleine meid in zijn handen neemt. De foto’s hebben voor mij de puzzel compleet gemaakt.”

Net als een bevalling intens is, is afscheid nemen dat ook. De voorgaande week heb je alles gedaan om het afscheid zo mooi mogelijk te maken voor degene die is overleden. De kaart, rituelen, kleuren, locatie… alles klopt. En dan komt dat allerlaatste moment van het definitieve afscheid en dat kun je nooit meer overdoen. Het is fijn om dingen af en toe even terug te halen. Onze herinneringen halen veel op maar herinneringen vervagen ook. Het is dan goed dat je de puzzel af en toe weer compleet kunt maken met stukjes die je even kwijt was.

De aanwezigheid van een professionele fotograaf kan dus echt een verschil maken. Zij maken de herinneringen voor de toekomst. Zij zetten jouw waarnemingen om in beeld. Zij zorgen ervoor dat de herinnering kunnen worden door gegeven aan de volgende generatie. Net als bij een geboortefotograaf hopen we dat een afscheidsreportage net zo gewoon wordt als dat het nu al is bij een trouwreportage. Deze momenten horen ook bij het leven en het is fijn als je daar professionele foto’s van hebt.

Goodbye Moments | Yvette Vlaar Afscheidsfotografie
Nergens vind je zoveel liefde als op een afscheid…

Yvette-afscheidsfotografie-stilgeboren-begrafenis-002

Deel dit blog op Social Media

10 redenen voor een uitvaartfotograaf bij het afscheid

De dagen vanaf het moment van overlijden tot de dagen na de begrafenis of crematie gaan snel voorbij, vaak beleef je deze in een roes en ga je op de automatische piloot. Er moet zoveel geregeld worden om een zo mooi mogelijk afscheid te realiseren. Dat doe je, en dat kun je, maar hierdoor beleef je niet alle momenten heel bewust en dat is zonde.

In dit magazine lees je:

  • 10 redenen voor afscheidsfoto's
  • Wat als je geen gebruik maakt van afscheidsfotografie?
  • Hoe foto's helpen bij het rouwproces
  • Waarom de blijvende herinnering aan het afscheid zo helend is
e-boek_waarom-wil-je-afscheidsfotos

Vraag het gratis informatie magazine aan met de 10 redenen voor uitvaartfoto's

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter