Afscheidsfotograaf in het uitvaartteam

Als uitvaartfotograaf heb ik al meer dan 100 uitvaarten mogen vastleggen. Daardoor heb ik heel veel ervaring opgedaan over hoe een uitvaart of afscheid verloopt. Hierdoor ben ik ook een soort verlengstuk geworden van de uitvaartleider om er samen voor te zorgen dat een afscheid het best verloopt. De uitvaartleider zorgt ervoor dat een uitvaart verloopt zoals de nabestaanden of overledene dat wensen en dat logistiek alles klopt. Omdat ik zoveel ervaring heb met uitvaarten kan ik daarom, als er iets misgaat, inspringen. Er gaat meestal niet zozeer iets écht fout, maar het gaat dan even niet zoals het zou moeten gaan. De nabestaanden merken dit vaak niet eens omdat we goed aanvoelen wanneer er even een handje extra nodig is. Daardoor ben je een uitvaartteam.

Denk bijvoorbeeld aan een extra paar handen bij het uitreiken van de bloemen, iets aan de kant zetten zodat mensen er beter langs kunnen of het beter kunnen zien. Dingen die ervoor zorgen dat het afscheid op rolletjes loopt. Vaak zijn er geen woorden voor nodig, omdat ik het al zie, omdat ik weet hoe dingen tijdens een uitvaart horen te verlopen.

Uitvaartfotografie-14

Afscheidsfotograaf en uitvaartleider

Omdat ik de opleiding tot uitvaartleider bij GaandeweG Uitvaarteducatie zelf gevolgd heb weet ik niet alleen wat de bezoekers van een afscheid ervaren. Ik weet ook wat er achter de schermen geregeld moet worden. Ik heb deze opleiding tot uitvaartleider nooit gevolgd met de intentie om ook uitvaartbegeleider te worden maar veel meer als verdieping van mijn eigen vak. Door het volgen van deze opleiding weet ik precies wat er mag en juist niet mag bij een afscheid. Zo word je een uitvaartteam.

Met mijn kennis en ervaring weet ik waar ik kan en wil staan. Zo kan ik van tevoren al een looproute maken zodat ik op elk moment op de juiste plek sta. Op deze manier kan ik als afscheidsfotograaf met zekerheid zeggen dat ik geen belangrijk moment mis en elk moment wordt vastgelegd.

En dat is nodig, omdat je als nabestaanden niet altijd overal kunt zijn. Maar het je wel heel veel steun biedt om tijdens de rouwperiode te kunnen zien wat er allemaal gebeurde op de dag van het afscheid. De mensen die klaarstaan om de rouwauto te zien aankomen, de rij voor de condoleance, de rij voor de laatste groet, kinderen die een tekening bij de kist leggen; er is zoveel gaande op zo’n dag. En ik ben jouw extra paar ogen die alles voor je vastlegt. Voor nu, maar ook voor later.

Inspringen als uitvaartleider

Zo was ik eens aanwezig bij een familie waar ik een afscheidsreportage voor mocht maken. We waren die dag eerst bij het huis van de familie en vertrokken later naar de locatie waar het afscheid zou plaatsvinden. De uitvaartleider die zij hadden kwam niet uit de omgeving en werd via een andere, langere route gestuurd. Hierdoor gebeurde het dat ik samen met de familie, die zelf de overledene reedt, op de locatie aankwam. Echter was de uitvaartleider nog niet aanwezig. De familie wist toen even niet waar zij heen moesten met de rouwauto. Dan is het voor mij heel logisch om de taak van de uitvaartleider even over te nemen en de familie de weg te wijzen. De overige belangstellende wees ik naar de parkeerplaats en ondertussen maak ik ook de foto’s die ik nodig heb.

De medewerker van het crematorium kon het vervolgens weer van mij overnemen. Wat een uitvaartteam !!!! Op die manier is het voor de nabestaanden allemaal netjes geregeld. Afscheidsfotograaf én even uitvaartleider op hetzelfde moment. Ik ben op die dag niet iemand die alleen een paar keer op een knopje van een camera drukt. Ik ben ook deel van het uitvaartteam dat ervoor zorgt dat het afscheid voor de nabestaanden onbezorgd is.

Uitvaartteam

Op mijn pagina “team” vind je mijn eigen team van fotografen die voor mij invallen als ik zelf niet beschikbaar ben. Daarbij een aantal fijne partners waar ik regelmatig mee samenwerk. Zo werken we allemaal samen om voor de nabestaande het mooiste laatste stukje zo fijn mogelijk te laten verlopen.

Uitvaart foto's-06
Geestermerloo-uitvaartfotograaf-11
Geestmerloo-afscheidsfotograaf-06Deel dit blog op Social Media

10 redenen voor een uitvaartfotograaf bij het afscheid

De dagen vanaf het moment van overlijden tot de dagen na de begrafenis of crematie gaan snel voorbij, vaak beleef je deze in een roes en ga je op de automatische piloot. Er moet zoveel geregeld worden om een zo mooi mogelijk afscheid te realiseren. Dat doe je, en dat kun je, maar hierdoor beleef je niet alle momenten heel bewust en dat is zonde.

In dit magazine lees je:

  • 10 redenen voor afscheidsfoto's
  • Wat als je geen gebruik maakt van afscheidsfotografie?
  • Hoe foto's helpen bij het rouwproces
  • Waarom de blijvende herinnering aan het afscheid zo helend is
e-boek_waarom-wil-je-afscheidsfotos

Vraag het gratis informatie magazine aan met de 10 redenen voor uitvaartfoto's

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter