De Westfriese Baar van de Wilgenstudio; een fijne opbaarmogelijkheid

001 Westfriesebaar

In de wereld van kunst en ambachtelijke creativiteit zijn er talloze vormen van expressie. Een opmerkelijke kunstvorm die de aandacht heeft getrokken, is de Westfriese Baar van de Wilgenstudio. Deze unieke creatie combineert traditionele weeftechnieken met de schoonheid van de natuur.

Westfriese Baar

De Westfriese Baar vindt zijn oorsprong in de Westfriese streek van Nederland, een regio in het noorden van de provincie Noord-Holland, omsloten door de Westfriese Omringdijk. Mijn eigen geboortehuis stond in Blokker en woon ik nu al ruim 25 jaar in het kleine dorpje Benningbroek. Een echte Westfries dus. Een prachtig gebied waar het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte wilgenbossen. De Wilgenstudio, geleid door Sven en Heddy, heeft deze traditionele kunstvorm nieuw leven ingeblazen en er een eigentijdse draai aan gegeven. Zij vonden elkaar in Schellinkhout, nog zo’n klein dorpje in het Westfriese. De baar is een samensmelting van fijn geweven wilgentwijgen die met de hand worden verzameld en verwerkt tot een prachtig kunstwerk.

Opbaren in een mand of baar komt steeds vaker voor. Kijk even bij de blog van Kristel om het prachtige geheel te zien tijdens een buitenuitvaart met prachtige zonnebloemen.

Het Proces

Het maken van een Westfriese Baar begint met het zorgvuldig selecteren van de wilgentwijgen. Deze worden met de hand geoogst om ervoor te zorgen dat ze flexibel genoeg zijn om te weven. Vervolgens worden de twijgen gedroogd en gesorteerd op dikte en lengte. De kunstenaars gebruiken vervolgens verschillende weeftechnieken om de twijgen in elkaar te vlechten en de gewenste vorm te creëren.

002 uitvaart

Elke baar is uniek en heeft zijn eigen patroon en structuur, afhankelijk van de creatieve visie van de makers. De Wilgenstudio moedigt ook experimentatie aan door andere natuurlijke materialen toe te voegen, zoals gedroogde bloemen of grassen, om extra dimensie aan de baar toe te voegen. Op de foto’s is de mand toegedekt met een vilten wade van Rouwdoeken.

Betekenis en Toepassingen

De Westfriese Baar heeft zowel esthetische als symbolische betekenissen. Het gebruik van wilgentwijgen, die bekendstaan om hun buigzaamheid, vertegenwoordigt veerkracht en flexibiliteit. De natuurlijke elementen en organische vormen van de baar brengen de rust en schoonheid van de natuur naar binnen. Een prachtige opbaarmogelijkheid dus.

De Westfriese Baar is in Westfriesland te koop bij de Troosboutique van Rianne de Vries Uitvaartbegeleiding of via Jos Butter Uitvaartservice

003 Wilgenstudio
004 Westfriesebaar
005 Opbaren uitvaart
006 Opbaren uitvaart
007 Opbaren uitvaart
008 Opbaren uitvaart

Deel dit blog op Social Media

10 redenen voor een uitvaartfotograaf bij het afscheid

De dagen vanaf het moment van overlijden tot de dagen na de begrafenis of crematie gaan snel voorbij, vaak beleef je deze in een roes en ga je op de automatische piloot. Er moet zoveel geregeld worden om een zo mooi mogelijk afscheid te realiseren. Dat doe je, en dat kun je, maar hierdoor beleef je niet alle momenten heel bewust en dat is zonde.

In dit magazine lees je:

  • 10 redenen voor afscheidsfoto's
  • Wat als je geen gebruik maakt van afscheidsfotografie?
  • Hoe foto's helpen bij het rouwproces
  • Waarom de blijvende herinnering aan het afscheid zo helend is
e-boek_waarom-wil-je-afscheidsfotos

Vraag het gratis informatie magazine aan met de 10 redenen voor uitvaartfoto's

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter